FC Utrecht jaagt tegen PEC op 12 uit 4

UTRECHT - Na drie overwinningen op rij krijgt FC Utrecht zaterdagavond PEC Zwolle op bezoek. De bezoekers staan op de 14e plaats in de eredivisie, zes plaatsen onder FC Utrecht, dat zes punten meer heeft dan PEC.
FC Utrecht werd daarbij deze week ook nog eens geholpen, doordat veel hoger staande clubs punten verspeelden. De kansen op het bereiken van de play-offs zijn dus weer toegenomen. "Natuurlijk willen we graag naar boven kijken", zegt trainer René Hake. "Maar uiteindelijk gaat het nog steeds om onze eigen prestaties."
René Hake blikt vooruit op FC Utrecht - PEC Zwolle
En die zijn dus goed. Niet alleen wordt er gewonnen, FC Utrecht heeft in de laatste drie duels ook geen enkel doelpunt tegen gehad. Dat gebeurt met een verdedigingscentrum waarin aanvoerder Willem Janssen weer is teruggekeerd en samenspeelt met Tommy St Jago. "Willem heeft veel ervaring en is communicatief heel sterk", zegt de jonge Utrechter. "Dat we drie keer de nul hebben gehouden is erg lekker."

Reza Goochannejhad

Zaterdag opnieuw de nul houden zal een hele klus zijn, want PEC heeft Reza Goochannejhad. De spits scoorde de afgelopen twee duels, steeds als invaller, vier doelpunten. "Hij is erg belangrijk, hij bepaalt het resultaat", stelt Hake. "En ze hebben ook Thomas Buitink", vult St Jago aan. "Dat zijn spitsen op wie we goed moeten letten. Alleen dan kunnen we weer de nul houden."
Dit is waar ik op had gehoopt
Tommy St Jago
En PEC is zeker niet alleen Reza, weet René Hake. "Ze willen graag zelf voetballen, dat hebben we voor de winterstop ook gezien toen we daar speelden. Feit is wel dat ze de afgelopen wedstrijden steeds achter kwamen en dat dan moesten repareren. En dan was Reza belangrijk."

Utregs jochie

Tommy St Jago is dus een van de mannen die dat gevaar moet beteugelen. De pas 20-jarige Utrechter stond dit seizoen in 16 van de 21 competitie- en bekerduels in de basis. Vorig jaar deed hij precies vier minuten mee in de hoofdmacht. "Ik wist dat het snel kon gaan. Dit is waar ik op had gehoopt. Ik heb heel lang gewacht op deze kans."
Tommy St Jago: "Ik wist dat het snel kon gaan"
St. Jago is, samen met Bart Ramselaar, de enige speler uit Utrecht en omgeving die vaak basisspeler is bij FC Utrecht. Dat is een groot verschil met de selectie die in het seizoen 1983/1984 de grootste zege ooit op PEC boekte (zie kader). Trainer Barry Hughes gebruikte in dat duel twaalf spelers, tien van hen waren echte Utrechters.
"Toen was ik er nog niet, maar die namen komen me wel bekend voor", lacht St Jago. "Maar ik denk niet dat het voor de sfeer veel uitmaakt. Wij zijn gewoon een echt team. Of iemand uit Amsterdam of uit Eindhoven komt, maakt niet zoveel uit."
FC Utrecht speelde 21 keer eerder thuis tegen PEC, 20 keer in de competitie en een keer in de play-offs. Vijftien keer won FC Utrecht, slechts drie keer was er een zege voor PEC.
De laatste keer dat PEC in de Galgenwaard won was op 6 februari 2014. FC Utrecht kwam toen via Juan Agudelo op 1-0, maar Denis Mahmudov en Fred Benson (die later nog voor IJsselmeervogels uitkwam) zorgden voor een 1-2 eindstand.
Vorig seizoen werd het 3-1 voor FC Utrecht. De Utrechtse doelpuntenmakers waren Sander van de Streek, Simon Gustafson en Willem Janssen.
De grootste zege op PEC boekte de FC in het seizoen 1983/1984. Het werd toen 6-2. Voor Utrecht scoorden Frans Adelaar, Leo van Veen, Gert Kruys, Jan van de Akker en Ben Rietveld. De zesde treffer was een eigen doelpunt. Trainer Barry Hughes gebruikte in dat duel twaalf spelers. Slechts twee van hen, Dick Advocaat en Gerard van der Lem, kwamen niet uit Utrecht.
Bij FC Utrecht ontbreken vier geblesseerden. Simon Gustafson, Mimoun Mahi, Eljero Elia en Emil Bergström zullen tegen PEC Zwolle niet in actie komen.
Gert Kruys' analyse van AZ - FC Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.