RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jan Wouters in Een Berg Sport: 'Zet een oud speler bij de VAR'


UTRECHT - De VAR heeft de charme van het voetbal weggehaald. Dat zegt oud-voetballer Jan Wouters in Een Berg Sport bij RTV Utrecht. "Ik vind het minder leuk. Vroeger kon je nog een beetje gemeen spelen. Nu wordt alles tien keer bekeken."

Volgens Utrechter Wouters, die als international tijdens Engeland - Nederland ooit Paul Gascoigne velde met een elleboogstoot zonder daarvoor bestraft te worden, haalt het oeverloos alles terugkijken de charme van spel weg. "Ons werd gemeen spel bijgebracht, door types als Van Hanegem, Wildbret en ook Leo van Veen. Alles om te winnen. Nu kan dat absoluut niet meer."

Het liep niet en hij gaf er één een pofferd op zijn neus"
Gert Kruys

Gert Kruys illustreert dat met een voorbeeld uit de Europa Cupwedstrijd tegen het Roemeense Arges Pitesti. "Het liep niet en Van Hanegem gaf er één een pofferd op zijn neus. Die Roemenen waren in de war en wij wonnen de wedstrijd. Zo zijn wij opgevoed."

Niet tegen de VAR
Toch is Jan Wouters niet tegen de invoering van de VAR. Maar de voormalige Utrecht-trainer zou graag zien dat die wordt bijgestaan door een oud-voetballer. "Die kunnen beter inschatten met welke intentie iemand een tackle inzet. Dan krijg je andere beslissingen."

Jan Wouters over de VAR


Volgens Gert Kruys kan een foutieve VAR-inschatting grote gevolgen hebben. Hij verwijst daarbij naar de rode kaart die Willem II-speler Wriedt vorige week kreeg, en die achteraf werd geseponeerd omdat de tuchtcommissie hem onterecht vond. "Maar dat heeft wel punten gekost en dat heeft misschien wel het ontslag van Adrie Koster opgeleverd."

Gouden middenveld
Op basis van bovenstaande en de vele artikelen en reportages die over die tijd zijn geschreven en gemaakt, is het beeld ontstaan dat het FC Utrecht van de jaren '80 een opportunische vechtploeg was. Ten onrechte, vindt Wouters. "Wij zijn grootgebracht met van achteruit opbouwen. En dat was altijd met een inschuivende libero."

Wouters en Kruys over het gouden middenveld


Toch is het beeld van een vechtelftal niet helemaal uit de lucht gegrepen, erkent Wouters. "We konden het wel, als we iets open moesten breken. Maar we begonnen met voetballen, met positiespel."

Als het erop aankwam was Gert Kruys heel gemeen en geniepig"
Jan Wouters

Wouters en Kruys vormden in de jaren '80 samen met Frans Adelaar het gouden Utrechtse middenveld. Maar ook de rolverdeling op dat middenveld is te eenzijdig belicht, vinden de twee. "Gert was geen balafpakker, hij kon een mannetje passeren en een steekbal geven", zegt Wouters over Kruys. "Maar als het erop aankwam was hij ook heel gemeen en geniepig."

En Wouters was niet alleen een balafpakker, stelt Kruys. "Hij heeft in die tijd net zoveel doelpunten gemaakt als Frans en ik. Hij kon namelijk ook vreselijk goed voetballen."

De Ode van Korneel


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -