Het Gouden middenveld over Afellay: 'Hij had het in zich om een hele grote te worden'

© Orange Pictures
UTRECHT - Veel dynamiek, technisch zeer vaardig, een hele goede dribbel, erg leergierig, een fantastisch schot en bijzonder balvast. De drie mannen van het gouden middenveld van het FC Utrecht van de jaren '80, Jan Wouters, Gert Kruys en Frans Adelaar komen supterlatieven tekort als het gaat over stadgenoot Ibrahim Afellay, die afgelopen weekend liet weten zijn voetballoopbaan te beëindigden.
Afellay liet dat weten bij de NOS. De 34-jarige Utrechter, 53-voudig international, speelde voor PSV, Barcelona, Schalke'04, Olympiakos Piraeus, Stoke City en opnieuw PSV. Nadat hij afgelopen zomer vertrok bij PSV meldde zich geen nieuwe club.
Gert Kruys kent de in Overvecht geboren middenvelder het langst. Afellay speelde in de jeugd van Elinkwijk samen met zijn zoon Rick. "Kwikzilverachtig", typeert de RTV Utrecht-analist Afellay. "Eén van de besten in Nederland." Een vergelijking met hemzelf, Adelaar of Wouters gaat niet op. "Hij was veel beter."

Net zo goed als Sneijder?

"Het was een groot talent", vult Wouters aan. "Hij had het in zich om een hele grote te worden." Wouters denkt zelfs dat Afellay van het kaliber van zijn stadgenoot Wesley Sneijder had kunnen worden. Kruys en Adelaar delen die mening niet. "Ten opzichte van Wesley kwam hij scorend vermogen te kort", stelt Kruys. "Hij was tactisch en postitioneel geen absolute top", vult Adelaar aan.
Ten opzichte van Wesley kwam hij scorend vermogen te kort
Gert Kruys over Afellay
Adelaar denkt daarom ook dat Afellay, zelfs als hij fit was gebleven, het bij Barcelona niet gemaakt zou hebben. "Dat was te hoog gegrepen. Voor die ploeg liep hij soms teveel met de bal. Ik denk dat hij bij een club als Bayern München veel beter tot zijn recht was gekomen." Kruys is het daar niet mee eens. "De Duitse competitie is veel fysieker, Ibrahim was te fragiel voor."
Jan Wouters, die als assistent-trainer bij PSV met Afellay werkte, denkt dat zijn oude companen Afellay onderschatten. "Hij was ook geschikt voor het Spaanse voetbal. Met zijn kwaliteiten maakte het niks uit in welke competitie hij speelde. Als hij maar fit gebleven was."

Blessures

Wouters raakt daar de kern van de carièrre van Afellay. Twee zware knieblessures leidden ertoe dat hij in vier seizoenen Barcelona, waar hij van zijn 25e tot zijn 29e speelde, slechts 21 keer in actie kwam. "Precies in de beste periode van zijn leven. Daardoor kon hij geen stempel op het elftal drukken."
"Hij was al jong blessuregevoelig", vult Kruys aan. "Toen hij met Rick in Oranje O20 speelde, moest hij ook al een toernooi laten schieten door een blessure." Frans Adelaar vindt dat aspect van de loopbaan van Afellay wel heel herkenbaar. "Ik brak mijn been al voordat ik naar een topclub kon. De één heeft die pech, de ander blijft ervan gevrijwaard." Dat weet ook Gert Kruys. "Ik ben na een zware blessure ook nooit meer op mijn oude niveau gekomen."
Frans Adelaar: 'De één heeft die pech, de ander blijft ervan gevrijwaard'
Frans Adelaar: 'De één heeft die pech, de ander blijft ervan gevrijwaard' © Geert Lommers
Hoewel Afellay zich er nooit echt over heeft uitgelaten hebben de blessures wel aan hem gevreten, denkt Jan Wouters. "Hij uit zich niet, maar neem maar van mij dat hij er mee gezeten heeft. Hij heeft zich erbij neergelegd." De blessuregevoeligheid heeft er volgens Wouters wel toe geleid dat Afelellay na zijn afscheid van PSV afgelopen zomer geen nieuwe club meer kon vinden. "Het is voor iedere club een groot risico om hem te halen."

Echte gouden middenveld

Rest de vraag hoe het beste Utrechtse middenveld aller tijden er uit zou moeten zien. Gert Kruys is daar helder over. "Ik hou van 4.3.3, maar voor deze vraag ga ik 4.4.2 spelen. Want naast Ibrahim, Wesley Sneijder en Willem van Hanegem mag ook Jan Wouters op dat middenveld niet ontbreken. En dan Marco van Basten en Tonnie van der Linden in de spits."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.