Door de Lens van Ankie: 'In de ban van een veel leuker virus'

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Via de tamtam hoor ik dat drie mannen deze week hun eigen alternatieve elfstedentocht
rijden. Daar wil ik meer van weten. En dus ben ik vandaag bij de Vechtsebanen.
Als ik richting ijsbaan loop is de dweilpauze net begonnen. Alle schaatsers haasten zich van het ijs af, op de hielen gezeten door de dweilmachine. Zoekend naar de drie mannen loop ik wat heen en weer. Ze lijken nergens te vinden.

Twinkeling

Maar dan opeens zie ik ze zitten, vlak achter me. Zichtbaar vermoeid, keurig op anderhalve meter van elkaar eten ze stil een broodje. Wat met een mondkapje op geen sinecure is, dat weten we inmiddels allemaal. Het beeld raakt me en zonder aankondiging pak ik mijn camera en zak door mijn knieën.
Ze leggen de broodjes aan de kant en staren me met een twinkeling in hun ogen aan. De foto is snel gemaakt. En iets in mij zegt, dat dit is waar het vandaag, en deze hele week al, om gaat.
Het was ver voordat het beruchte virus ons land aandeed, dat een heel ander virus Joost uit Harmelen, Sander uit Abcoude en Hans van ergens over onze provinciegrens heen, te pakken kreeg en bij alle drie de elfstedenkoorts genadeloos toesloeg. De Weissensee, dat werd het doel van dit jaar. Zo gezegd zo gedaan. Toch?

Weissensee

Maar nee, alles liep anders. Ook in Oostenrijk ligt alle sport al tijden stil. Zijn al de trainingen dan helemaal voor niets geweest? Maandenlang hebben ze geoefend. Niets was ze te veel. Ze namen professionele schaatslessen, kochten geavanceerde sporthorloges en schaften speciaal voor deze gelegenheid originele Zweedse tourschaatsen aan. Wat nu?
Niet voor één gat te vangen, vinden ze al gauw een creatieve oplossing: stempelkaart mee en vijf dagen achter elkaar, op verschillende ijsbanen in ons land, honderd rondjes schaatsen. Veertig kilometer per dag, tweehonderd in totaal. Te beginnen natuurlijk op de dag waarop met vette letters Weissensee in de agenda geschreven staat. Vandaag is dag vier.
Als de broodjes op zijn, klunen ze weer naar het ijs. Nog dertig rondjes. De finish
komt in zicht. Daar gaan ze: vijftig plus en jong van geest. Amateursport op topniveau.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.