De crisis bij DOVO: 'Duidelijk dat de club van Calderwood af wil'

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Het is nog altijd onrustig bij DOVO. De Veenendaalse derde divisionist maakte enige tijd geleden bekend de ambities naar beneden te moeten bijstellen, omdat er door de coronacrisis minder geld binnenkomt. Meedraaien in de top van de derde divisie werd handhaven in de derde divisie. Dat betekende dat veel spelers geen nieuwe aanbieding kregen of met (soms veel) minder genoegen moesten nemen. Enkele weken geleden meldde trainer/technisch manager Scott Calderwood zich ook nog eens ziek.
Calderwood en de Financiële Stichting DOVO (FSD) hebben inmiddels een arbeidsconflict. De trainer en zijn advocaat willen in het belang van hun zaak niet met de media praten. Oud-clubvoorzitter Jan Willem de Groot, die uit de FSD stapte omdat afspraken werden geschonden, riep bij RTV Utrecht op tot een gesprek.
Voorzitter Lenno van Kleef van de FSD zei daarop ook te hopen weer met Calderwood in gesprek te kunnen komen. Maar ondertussen gebeurt er niets. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar en DOVO is de grote verliezer. Ook clubvoorzitter Bert Septer, die een bemiddelende rol zou kunnen spelen, doet niets. "Het is een zaak tussen de FSD en Scott."

Een reconstructie

Toen in het najaar van 2019 trainer Gert Kruys werd ontslagen bij DOVO, stapte uit protest tegen die maatregel de gehele technische commissie op. De FSD, onder leiding van Lenno van Kleef, nam de zaak over met de belofte schoon schip te maken en echt beleid te gaan voeren.
De kort daarvoor aangestelde trainer Patrick Loenen, die Kruys in de zomer van 2020 op zou volgen, liet daarop zijn contract ontbinden. Hij wilde niet werken onder mensen die hem niet aangesteld hadden. Scott Calderwood werd vervolgens aangesteld als trainer, en kreeg al na enkele maanden een contractverbetering: hij werd ook technisch manager.
Die aanstelling krijgt de FSD nu als een boemerang terug. Want nu de stichting van Calderwood af wil, moet het contract van de trainer worden afgekocht. Dat is een probleem, zeker nu tal van sponsors vanwege de onrust binnen de club tijdelijk de betalingen stopgezet hebben.
Wat voor beleid voer je als je een trainer die je zelf hebt aangesteld een jaar later moet afkopen?
Insider bij DOVO
Een andere bron weet te melden dat er een sponsor klaar stond om in te stappen 'en dat was echt voor meer dan duizend euro!', maar dat die sponsor zich terugtrok omdat hij het niet met het door de FSD gevoerde beleid eens is.
Een insider zegt het als volgt. "Ze beloofden beleid te gaan voeren, maar wat voor beleid voer je als je een trainer die je zelf hebt aangesteld een jaar later voor veel geld moet afkopen?" De FSD deed Calderwood inmiddels een voorstel, dat door de trainer niet werd geaccepteerd. "Scott heeft geen haast", zegt de bron. De FSD heeft die haast wel, want zolang Calderwood onder contract staat kan er geen nieuwe trainer worden aangesteld.
Zolang Calderwood onder contract staat, kan er geen nieuwe trainer worden aangesteld
Zolang Calderwood onder contract staat, kan er geen nieuwe trainer worden aangesteld © Orange Pictures
Ondertussen is het gissen naar de reden waarom de FSD van Calderwood af wil. Het meest aannemelijke is, dat de technisch manager zich heeft omringd met adviseurs die afkomstig zijn uit de in 2019 opgestapte technische commissie. En dat waren nou net de mensen waar de FSD van af hoopte te zijn.

Spelers

In en rond de selectie rommelt het ook. Tal van spelers hebben al aangegeven na dit seizoen te vertrekken. Aanvoerder Barry Beijer is zelfs per direct overgestapt naar TEC uit Tiel. "Er zouden gesprekken met DOVO komen over een nieuw contract, maar die werden telkens afgezegd", verklaarde Beijer zaterdag in Namen & Rugnummers zijn plotselinge vertrek.
Yannick Zeeman verliet de club omdat de samenstelling van de selectie voor komend seizoen zeer onduidelijk was, en omdat hij nog niet weet wie de trainer wordt. Daarnaast zou zijn vergoeding voor het komende seizoen zo ongeveer gehalveerd worden. Andere spelers kregen simpelweg te horen dat ze geen nieuwe aanbieding zouden krijgen. Op dit moment staat de teller van vertrekkende spelers na dit seizoen op tien. Dat aantal zal zeker nog oplopen.
De reactie van FSD-lid Wilco Vink op Facebook
De reactie van FSD-lid Wilco Vink op Facebook © Screenshot Facebook
Oud DOVO-speler Arien Bakkenes, die nu bij stadgenoot De Merino's speelt, werd benaderd om terug te komen, maar besloot bij zijn huidige club te blijven. Hij kreeg op Facebook een veeg uit de pan van FSD-lid Wilco Vink.
Daar tegenover staat dat de club het contract met Daan Disveld verlengde, terwijl die enkele weken eerder van trainer Scott Calderwood hoorde dat hij na dit seizoen weg moest. "De duidelijkste aanwijzing dat de FSD van Scott af wil."

Hoofdklasse

Voor komend seizoen werden tot nu toe drie nieuwe spelers vastgelegd. Ook bij andere spelers dan Bakkenes ving de club bot. Een van hen had een contractgesprek met de FSD maar hem werd alleen maar gevraagd wat hij van Calderwood vond. Hij uitte daar zijn verbazing over. De aanbieding die hij vervolgens kreeg, was 'lachwekkend'. De speler heeft inmiddels getekend bij een andere club.
Ze mogen blij zijn als ze over twee jaar niet uit de hoofdklasse degraderen. Er zit daar totaal geen voetbalkennis
Een insider
Volgens een insider gaat het met de kwaliteit van de selectie bergafwaarts, nu de FSD zich zelf met het aantrekken van nieuwe spelers bemoeit. "Ze zeggen de komende seizoenen voor lijfsbehoud te gaan, maar ze mogen blij zijn als ze over twee jaar niet uit de hoofdklasse degraderen. Er zit daar totaal geen voetbalkennis."
Dat laatste zou ook blijken tijdens gesprekken met spelers. Daarin gaat het regelmatig over de positie waarvoor een speler wordt vastgelegd. Vaak is dat bepaald niet de favoriete plek van die speler en veel van hen vragen zich, begrijpelijk, af of de FSD daarmee niet op de stoel van een trainer gaat zitten.

Reactie FSD

Naar aanleiding van bovenstaande stelt FSD-voorzitter Van Kleef ten eerste dat het een misvatting is dat zijn bestuur Calderwood heeft aangesteld. "Het huidige FSD-bestuur is aangetreden nadat Scott Calderwood is aangesteld en ook na het ontbinden van het contract met Patrick Loenen. Wij hebben hier geen invloed op gehad. Dat neemt niet weg dat het huidige FSD-bestuur Scott Calderwood een goede trainer vindt en dat wij de situatie die nu is ontstaan betreuren."
Over de financiële toestand van DOVO is Van Kleef helder. "Er zijn tekorten uit het verleden die, ondanks afspraken daarover binnen vorige besturen, niet zijn ingelopen. Bovendien is de sponsoring vanwege COVID, begrijpelijk, teruggelopen. Dus moet de FSD scherp op de uitgaven letten. Dit is ook mogelijk vanwege de aflopende contracten, waardoor er geen vervelende gesprekken gevoerd hoeven te worden over het ontbinden van langlopende contracten. Dat verklaart ook de (spijtige) 'uittocht' van een groot aantal spelers."
Nota bene de mensen die in het verleden betrokken zijn geweest bij het ontstaan van die tekorten, hadden nog invloed op de financiën
Lenno van Kleef, FSD DOVO
Van Kleef erkent dat de FSD moeite heeft met de adviseurs die Calderwood ter zijde staan. "Daarnaast is duidelijk geworden dat ook de organisatie aangescherpt moet worden. Invloed op beslissingen die financieel consequenties hebben, met name op het gebied van voetbal -waar de grootste uitgaven zitten- moet door de juiste mensen worden uitgeoefend."
Volgens Van Kleef was er tot voor kort teveel invloed van buitenaf. "Nota bene van mensen die in het verleden betrokken zijn geweest bij het ontstaan van die tekorten. Dat is iets waar het bestuur van de FSD moeite mee heeft. Hier is ook het conflict met de trainer over ontstaan."

'Calderwood bleef weg'

DOVO heeft, zo stelt Van Kleef, deze week een poging gedaan om Yannick Zeeman alsnog voor de club te behouden. "Maandag is opnieuw met Yannick gesproken. Zowel bestuur als Yannick hopen eruit te komen en alsnog tot overeenstemming te komen."
De FSD-voorman stelt ook dat gesprekken over vergoedingen met spelers uit de huidige selectie moeizaam zijn. "Juist voor hun is het lastig te accepteren dat met name de wedstrijdpremies fors zijn bijgesteld. De in het verleden hoge premies zijn door de FSD in overleg met de technische staf beperkt. Zeker voor een speler die vorig seizoen veel speelde is dat een hard gelag in financiële zin. Daar hebben we begrip voor, maar het is vanwege de financiële situatie nodig"
'Scott wilde wel degelijk verder met Disveld'
'Scott wilde wel degelijk verder met Disveld' © DOVO
Verder stelt Van Kleef dat de bewering dat Scott Calderwood niet verder wilde met Daan Disveld niet waar is. "Daan staat wel degelijk op de lijst van spelers met wie Scott verder wilde." De FSD-voorzitter erkent daarbij wel dat de FSD tekort schiet als het gaat om voetbaltechnische kennis. "Als de trainer/technisch manager tot twee keer toe weigert bij gesprekken met spelers aanwezig te zijn, kan het op voetbaltechnisch vlak als minder ervaren worden. De trainer is niet voor niets gevraagd aanwezig te zijn bij de gesprekken."
Tenslotte reageert Van Kleef op het verhaal van de speler die uitgebreid bevraagd zou zijn over Calderwood. "Deze speler reageert met name vanuit teleurstelling. We hebben hem inderdaad bij lange na niet de aanbieding gedaan die overeenstemt met de vergoeding die hij bij zijn huidige club heeft."
Dat die speler, die al eerder met de trainer samenwerkte, uitgebreid is gevraagd naar Calderwood is volgens Van Kleef niet waar. "Maar zeker in gesprekken met spelers die met Scott werken of gewerkt hebben, is Scott een onderwerp dat we helaas niet voorbij kunnen laten gaan. We blijven daarbij wel respectvol."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.