Emese Hof dicht bij historische EK-plaatsing met basketbalsters: 'Do-or-die'

Emese Hof in actie
Emese Hof in actie © Orange Pictures
UTRECHT - De Nederlandse basketbalvrouwen kunnen zich komend weekend plaatsen voor het EK basketbal van komende zomer. De opdracht is simpel: winst op Slowakije is genoeg. "Het is do-or-die voor ons", kijkt sterspeelster Emese Hof uit Utrecht vooruit.
Dinsdag arriveerden de Nederlandse dames in het Slowaakse Piestany, waar het samen met tegenstanders Hongarije en Slowakije in een bubbel zit. "Dat zijn we onderhand wel gewend", lacht Hof. "Het is wel even wennen, want is het wel een soort Oostblok-bubbel. Dat is toch anders dan Spanje of Amsterdam. Het eten is wel prima, het trainen is prima en er is niets dat je kan afleiden."
Als we winnen, gaan we naar het EK. Zo simpel is het. En we hebben al dertig jaar geen eindronde meer gehaald.
Emese Hof
En dat is maar goed ook, want voor Nederland staat nog één wedstrijd in Groep H op het programma. Een cruciale wedstrijd. Donderdag spelen Hongarije en Slowakije nog tegen elkaar. Maar wat de uitslag van die wedstrijd ook wordt, Nederland is bij winst op Slowakije zaterdagavond geplaatst voor het EK in Frankrijk en Spanje.
"Zo simpel is het. En we hebben al meer dan dertig jaar geen eindronde van een groot toernooi meer gehaald", duidt Hof het belang van de wedstrijd. "Als we verliezen dan zouden we nog door kunnen gaan op puntensaldo. Als dit, als dat. Maar dat is veel gedoe. Op die manier wordt het lastig om ons te plaatsen. Daarom is het voor ons do-or-die."
Dat tegenstander Slowakije donderdag al speelt tegen Hongarije, vindt de Utrechtse wel fijn. "Dan kunnen we even kijken en scouten. De uitslag maakt niet zoveel uit, al hebben we het liefst dat ze heel veel overtime moeten spelen en moe worden", grapt ze.
Emese Hof
Emese Hof © FIBA

Frustrerende heenwedstrijd

In november speelde Oranje de heenwedstrijd tegen Slowakije. Eindstand: 84-64 voor de Slowaakse vrouwen. "Toen stonden we ruim voor, maar hebben we het helemaal uit handen gegeven. Dat deden we zelf, omdat we onze afspraken niet meer nakwamen. Dan sla je jezelf wel voor je kop. We kunnen namelijk echt beter", blikt Hof terug.
"Wij hebben ten opzichte van die wedstrijd wat veranderingen binnen de selectie, met twee nieuwe speelsters met Europese ervaring. Dat zijn Kourtney Treffers en Janis Boonstra. Dat geeft toch wat nieuws in de dynamiek van de ploeg", zegt Hof, die als enige speelster van Oranje met haar Spaanse ploeg uitkomt in de EuroLeague Women. Ze draagt het team dus.
Iedereen weet wat ze moet doen. Als we dat allemaal uitvoeren, dan zijn we op ons best.
Emese Hof
"Maar zo duidelijk zou ik het niet willen zeggen. We zijn vooral heel goed als team. Iedereen weet wat ze moet doen. Als we dat allemaal uitvoeren, dan zijn we op ons best. We kunnen nu bijna een week trainen richting de wedstrijd. We moeten elkaar daarin nog even vinden, maar ik merk dat de energie er is en dat de wil er is. De fundering ligt en alle stenen zijn er om een mooi huis te maken", legt ze uit.

Veerkracht

Hof weet dat alle neuzen dezelfde kant op staan binnen de ploeg. Alle ogen zijn gericht op plaatsing voor het EK. Oranje moet dan niet weer in dezelfde val trappen als in de eerste wedstrijd tegen Slowakije, toen een ruime voorsprong weggegeven werd. "We maakten er een moeizame wedstrijd van", weet ze nog.
In de wedstrijd die daarna volgde tegen Hongarije (68-63 zege) herpakte Nederland zich al. "Daar leken we een voorsprong ook uit handen te geven, maar dat lieten we toen niet toe. We toonden daar echt veerkracht. Dat laat zien dat we er toen eigenlijk al van geleerd hebben", zegt Hof. "We weten wat we moeten doen."
De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Slowakije en Nederland begint zaterdag om 17.30 uur in Piestany.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.