Vierklau over aanpassingsproblemen Klaiber: 'Het niveau bij Ajax is zo veel hoger'

UTRECHT - Sean Klaiber maakte dit seizoen de overstap van FC Utrecht naar Ajax. De kans dat hij zondag tegen zijn oude club in actie gaat komen, lijkt klein. In de defensie van de Amsterdammers is Klaiber inmiddels gepasseerd door Devyne Rensch.
"Hij moet op zijn tenen lopen daar", zegt analist Gert Kruys in Een Berg Sport. "Dat is toch lastiger. En dan is hij ook nog geblesseerd geweest." Ferdi Vierklau, voormalig rechtsback van FC Utrecht en Ajax beaamt dat. Hij speelde bij Ajax met destijds opkomende talenten als Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sneijder. "Tijdens de trainingen ligt het niveau zo hoog. En dan moet je ook nog pieken tijdens de wedstrijden."
'Bij Ajax ligt het niveau veel hoger'
Vierklau begon zijn loopbaan bij FC Utrecht. Onder trainer Ronald Spelbos werd hij basisspeler en maakte in 1996 de beroemde uitwedstrijd tegen FC Twente mee. Utrecht moést winnen om niet te degraderen. "Wij voelden die druk helemaal niet. We zaten in een flow en wisten zeker dat het goed zou komen."
Het kwam ook goed. Raymond Graanoogst maakte 0-1, Joost Volmer 1-1 en Hans Visser scoorde de bevrijdende 1-2. Tussendoor haalde Vierklau een bal van de lijn en schoot een bal op de lat. Korte tijd later tekende hij voor Vitesse. De fans waren woedend.
"Terecht", zegt Vierklau nu. Maar het contract dat toenmalig voorzitter Karel Aalbers hem bood was te mooi om nee tegen te zeggen. "Ik heb tegen Utrecht gezegd: als jullie me hetzelfde contract bieden verscheur ik dat van Vitesse. Maar dat deden ze niet."

Van Arnhem via Tenerife naar Ajax

En dus vervolgde Vierklau na 199 duels voor FC Utrecht zijn loopbaan in Arnhem. Na één jaar Vitesse en twee seizoenen Tenerife koos hij in 1998, hoewel Hans van Breukelen hem terug wilde halen naar de Galgenwaard, voor Ajax, waar hij in vier seizoenen 46 wedstrijden zou spelen.
'De fans waren terecht boos'
"Als voetballer wil je prijzen winnen", verklaart Vierklau de keuze die de gemiddelde FC Utrecht-fan verafschuwt. "Ik wilde voor mezelf een keer kampioen worden." Dat lukte in 2002, maar terugkijkend op zijn loopbaan beschouwt Vierklau Ajax toch niet als het hoogtepunt. "Dat was Tenerife. Dat is een competitie man, daar zit alles in."
Ajax was misschien niet mijn beste stap
Ferdi Vierklau
Bij dat alles hoorde in het geval van Vierklau ook gedoe over geld. "Ze waren achter geraakt met betalingen, toen spraken ze af dat we elke maand een beetje zouden krijgen en aan het einde van het seizoen alles in één keer. Maar toen het volgende seizoen halverwege was er nog niks. Toen ben ik weggegaan."
'Ajax was misschien niet mijn beste stap'
Zijn volgende club werd dus Ajax, maar daar kende Vierklau vooral veel blessureleed. "Het was misschien niet mijn beste stap", zegt de tweevoudig international. "Een training daar was voor mij een halve wedstrijd, ik moest altijd volle bak gas geven. Michael Mols zei laatst tegen me dat ik het bij Utrecht veel langer had volgehouden omdat ik daar op vijftig procent had kunnen trainen."
In 2003 zette de pas 30-jarige Vierklau een punt achter zijn loopbaan, na 207 competitiewedstrijden en zes doelpunten op het hoogste niveau. Inmiddels is de Bilthovenaar terug bij FC Utrecht, als jeugdtrainer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.