Waterpoloërs boeken late winst op OKT: 'We waren fitter, scherper en sneller'

© Orange Pictures
UTRECHT - De Nederlandse waterpoloërs gingen zondag voortvarend van start op het Olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer uit Veenendaal won met 11-10 van Duitsland na een spannende slotfase. "Wij waren fitter, scherper en sneller", blikt de coach terug.
Nederland leek weinig problemen te hebben na de eerste tweeënhalve periode. De stand was 8-2. Van der Meer zegt: "Vooral in het begin waren wij fitter, scherper en sneller. We scoorden goede gemiddelden. Maar zulke voorsprongen hoeven in het waterpolo niet altijd wat te betekenen."

In de bus

De Oosterburen kwamen langzaam maar zeker op gang, waardoor de slotfase nog bloedstollend spannend werd. Met nog twee minuten op de klok stond het 11-10. Uiteindelijk hield Nederland stand, mede dankzij een prachtige redding van Jesse Koopman, speler van ZPC Amersfoort.
We doen zeker niet onder voor andere landen
Harry van der Meer
In de sport wordt gezegd dat je pas van Duitsers wint als ze in de bus zitten. Dit credo ging dus op. "Gelukkig zitten ze nu echt in de bus", zegt een lachende Van der Meer, die vindt dat zijn team een signaal afgeeft met de zege. "We doen zeker niet onder voor andere landen. Als we zo spelen als vandaag, dan gaan komende tegenstanders het nog lastig hebben."

Knock-outfase

Nederland, met ook Amersfoorter Thomas Lucas en UZSC-speler Benjamin Hessels (reserve) in de selectie, speelt tot en met donderdag 18 februari nog vier groepsduels, achtereenvolgens tegen Kroatië (de grote favoriet), Roemenië, Frankrijk en Rusland. De eerste vier gaan door naar de knock-outfase.
Daarna wachten de kwartfinales (vrijdag), halve finales (zaterdag) en de finale-wedstrijden (zondag). De finalisten en de winnaar van de strijd om plek drie mogen naar de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.