RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste club Van Basten viert 100e verjaardag

1/2
UTRECHT - Het is een feest in relatieve stilte, maar het is wel een feest. De Utrechtse voetbalclub EDO viert deze maandag haar honderdjarig bestaan. De op 15 februari 1921 opgerichte voetbalvereniging had dat uiteraard graag groots gevierd, maar dat zit er vanwege de coronabeperkingen niet in.

"Maar dat wisten we", zei voorzitter Frits de Ru maandag in Utrecht Wordt Wakker. "Daarom vieren we vanavond online een jubileumkwis, en dan gaan we achter het scherm ongetwijfeld het glas met elkaar heffen."

EDO-voorzitter Frits de Ru in 'Utrecht is Wakker'


Bijna twee jaar geleden kon EDO het laatste kampioenschap wel groots vieren. "Ons kampioenschap in de 4e klasse was een heel mooi feest", benoemd De Ru een van de hoogtepunten in de clubgeschiedenis. "Maar er zijn in de afgelopen honderd jaar veel meer schitterende dingen gebeurd op onze club."

Van Basten
Eťn van die hoogtepunten, hoe kort ook, was het lidmaatschap van de piepjonge Marco van Basten, die achttien jaar voordat hij Oranje naar de Europese titel schoot, toetrad tot de gelederen van EDO. "Ja, die heeft bij ons zijn eerste voetbalschoenen aantrokken. Maar hij was ook snel weer weg", lacht De Ru.

Van Basten loopt de deur niet plat bij ons, maar hij heeft wel een felicitatie ingesproken in een filmpje"
Frits de Ru, voorzitter EDO

De club is trots op de voormalige spits van Ajax, AC Milan en Oranje. "Er hangt een foto van hem in EDO-shirt in onze kantine. Hij loopt de deur niet plat bij ons, maar hij heeft wel een felicitatie ingesproken in een filmpje", aldus De Ru.

Koninklijke erepenning
Felicitaties waren er ook van voormalig EDO-speler Youness Mokhtar, die nu voor ADO Den Haag speelt, FC Utrecht-captain Willem Janssen en Gerrit Plomp. Ook Plomp, die prof was bij onder meer FC Utrecht, begon zijn loopbaan in het groen en wit van EDO.

Studio Sport-presentator Gert van 't Hof, zelf oud-speler van EDO, prestenteerde een speciale jubileumeditie van het bekendste sportprogramma van Nederland. In dat programma reikte burgemeester Dijksma EDO de club de Koninklijke Erepenning uit.
EDO is de zevende nog bestaande Utrechtse voetbalclub die het 100-jarig bestaan viert. Eťn club uit de Domstad bereikte die mijlpaal wel, maar bestaat inmiddels niet meer.
Hercules 1882
DOS 1901 (opgeheven in 2004)
UVV 1902
Kampong 1902
Voorwaarts 1907
PVC 1915
Elinkwijk 1919
EDO 1921

HMS viert komende zomer het 100-jarig bestaan


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -