Door de Lens van Ankie: een Engel op natuurijs

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Een ijsprinses in de ochtendzon. Het lijkt wel alsof ik in een sprookje ben beland. Als ik zondagochtend vroeg met mijn hond in het Máximapark in Leidsche Rijn wandel zie ik haar opeens in de verte. Helemaal alleen schaatst ze midden op het zwarte ijs van de bevroren Lelievijver, die precies op dat moment wordt bedekt met de warme goudgele gloed van de net opkomende zon.
In een prinsessenblauw jurkje, dat bestrooid is met honderden kleine zilverkleurige
glittersteentjes zweeft ze elegant over het ijs. Even denk ik dat ik ook muziek hoor: de zachte, romantische klanken van een harp. Mijn fantasie slaat nu echt op hol. Dit zal de beruchte ijsgekte wel zijn.

Niet alleen

Ik twijfel even of het verstandig is, want het kan natuurlijk een hele verkeerde indruk geven, maar bind dan toch mijn hond vast aan een boom en stap voorzichtig het ijs op. Met mijn camera stevig in mijn hand loop ik richting het bijzondere tafereeltje. Dichterbij gekomen zie ik onder de hoge brug door, dat de schaatster niet alleen is. Op de kant staan nog drie mensen. Er wordt gefilmd, er klinkt zachtjes muziek, dus toch, en in de lucht suist een drone over.
Het zijn de 'diehard fans' van Anouk van den Engel, de kunstschaatser op het ijs: haar zus, vriend en zwager. Dat Anouk haar schaatsen niet zoals de meesten van ons speciaal voor de
afgelopen dagen uit een stoffige doos op zolder heeft moeten opsnorren, was me gelijk wel duidelijk. Maar het verhaal is nog veel mooier.

Geluk ligt op het ijs

Anouk traint bij Kunstschaats Vereniging Midden Nederland, KVM on ice op de Vechtsebanen
in Utrecht. Ze heeft samen met haar trainsters een eigen kuur gemaakt en schaatst wedstrijden door het hele land. Ze wil graag meer aandacht voor haar sport die ze al meer dan tien jaar met zoveel plezier beoefent. Daarom maken ze vandaag een filmpje. En natuurlijk mag ik dus ook foto's van haar maken. Ze zal me wel eens een paar mooie figuren laten zien.
En zo lig ik in de stilte voor de schaatsstorm op deze laatste dag van de nationale ijspret plat op mijn buik midden op 'mijn' vijver en zie onder een inmiddels strakblauwe lucht met daarin een stralende zon Anouk haar pirouetten draaien, luisterend naar muziek die haar zus gecomponeerd heeft. Mijn hond bekijkt alles met een veelzeggende blik. Morgen is het park weer van haar.
Vandaag is alles even anders. Geluk ligt nu op het ijs.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.