Byron Burgering ziet kansen in Polen: 'Je ziet mijn type speler hier nauwelijks'

© Website Miedz Legnica
HOUTEN/WOERDEN - "Het is een mooie kans en een mooi avontuur." Houtenaar Byron Burgering, die deze week een driejarig contract tekende bij de Poolse voetbalclub Miedz Legnica, toont zich zeer tevreden met zijn transfer. "Op het voetbalveld staan, dat is wat ik wil."
In het Zuidwesten van Polen, Legnica ligt op ongeveer twee uur rijden van Berlijn, kan de 20-jarige Burgering dat weer. Na een profavontuur bij FC Eindhoven, dat elf maanden geleden door Corona abrupt eindigde, kwam hij al bijna een jaar nauwelijks in actie.

Sportlust'46

"Toen Corona in maart vorig jaar de boel stil legde, had ik een peesontsteking in mijn lies", vertelt Burgering. Hij vertrok in de zomer bij Eindhoven en belandde bij derde divisionist Sportlust'46 uit Woerden. "Ik had lekker met vrienden wat gevoetbald en had nergens meer last van. Maar tijdens de eerste training bij Sportlust schoot het er weer in."
Zodoende speelde de rechterspits geen enkele wedstrijd voor Sportlust'46. "Precies toen ik weer fit was, kwam de tweede lockdown." Daarmee kwam de voetballoopbaan van Burgering, die voor zijn overstap naar Eindhoven in Houten voor 't Goy en Delta Sports'95 speelde, opnieuw tot stilstand.
En toen belde Youri Roseboom, de aanvaller die dit seizoen even onder contract stond bij DOVO. "Youri belde midden in de nacht. Ik ken hem van Eindhoven, hij is een goeie vriend van me. Hij ging via Kenzo Biyong van Foster Management stage lopen in Polen en ze konden ook wel een buitenspeler gebruiken. Toen ben ik mee gegaan."

Goeie stage

Die stage van anderhalve week verliep prima voor Burgering. "Ik was in een oefenwedstrijd bij alle goals betrokken, hetzij met de assist, hetzij door zelf te scoren." Het leverde de Houtenaar een driejarig contract op. Wrang genoeg mocht Roseboom niet blijven.
Ik kan al een beetje Pools vloeken
Byron Burgering
De nieuwe club van Burgering speelt in Polen in de op één na hoogste divisie. "Het niveau is vergelijkbaar met de eerste divisie in Nederland, maar Miedz Legnica is wel iets beter dan Eindhoven", zegt Burgering. De club debuteerde in 2018 in de Ekstraklasa, de Poolse eredivisie. Maar na slechts één seizoen volgde degradatie.
De buitenspeler erkent dat Polen niet het gedroomde voetballand is. "Maar ik ben een snelle, creatieve buitenspeler. In Duitsland en Engeland enzo hebben ze er daar heel veel van. In Polen zie je dat type spelers nauwelijks. Dat biedt mij misschien best mooie kansen."

Aanpassen

Burgering staat wel voor een grote aanpassing. Hij gaat op zichzelf wonen in een vreemd land, waarvan hij bovendien de taal niet spreekt. "Ik kan al wel een beetje Pools vloeken en groeten. En ik heb wat voetbaltermen opgepikt. Op de club kan ik me wel redden met Engels, maar met boodschappen doen hoef je daar niet mee aan te komen."
En daarmee is Burgering meteen bij het tweede onderdeel van de aanpassing beland. "Ik heb wel even op mezelf gewoond in Eindhoven, maar dat was maar kort. Ik ben gewend dat mijn moeder voor me kookt en de was doet. Nu moet ik daar zelf aan denken en zelf 's ochtends de kip uit de vriezer halen."
"En dan te bedenken dat het enige dat ik kan koken water is. En zelfs dat laat ik af en toe aanbranden. Maar dat komt wel goed, ik heb nu de tijd om het te leren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.