Het wielervoorjaar staat voor de deur: waar rijden de regiorenners?

© Organisatie Acht van Maartensdijk
PROVINCIE UTRECHT - Eind februari begint het Belgische wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad. Voor veel liefhebbers is dat de 'echte' start van het wielerjaar, terwijl de afgelopen weken in diverse landen al serieus gekoerst is. Met het voorjaar in aantocht zet RTV Utrecht de programma's van de regiorenners op een rij.

Martijn Tusveld (Utrecht, Team DSM)

Begin februari wist Martijn Tusveld zich in de Tour du Var in Frankrijk in de kijker te rijden. De 27-jarige Utrechter van Team DSM wist in de bergachtige slotrit de bergtrui te veroveren. "De eerste twee dagen moest ik er nog inkomen, maar de laatste dag was goed", vertelt hij.
Begin maart rijdt Tusveld een Italiaans blok met Strade Bianche (6 maart), Tirreno-Adriatico (10-16 maart) en Milaan-San Remo (20 maart). Daarna volgen nog de Ronde van het Baskenland (5-10 april), Amstel Gold Race (18 april) en de Waalse Pijl (21 april).

Ellen van Dijk (Woerden, Trek-Segafredo)

Voor de vrouwen begint eind februari het seizoen in de Omloop Het Nieuwsblad. De Woerdense won de klassieker nog nooit, maar werd er wel al twee keer tweede. Het wordt haar eerste wedstrijd van het seizoen, omdat vanwege de coronacrisis enkele voorbereidingskoersen in Spanje zijn afgelast.
"Dat is jammer, maar ik heb in plaats daarvan een heel goed trainingsblok kunnen doen met de ploeg. Het is nu iets meer wennen aan het peloton zaterdag, maar dat zal wel goed komen", verwacht de 34-jarige Van Dijk.
Ze rijdt achtereenvolgens de Omloop Het Nieuwsblad (27 februari), Strade Bianche (6 maart), Nokere Koerse (17 maart), Gent-Wevelgem (28 maart), Dwars door Vlaanderen (31 maart), de Ronde van Vlaanderen (4 april), Parijs-Roubaix (11 april), de Amstel Gold Race (18 april) en Luik-Bastenaken-Luik (25 april).
Voor de Belgische eendagskoers Le Samyn (2 maart) is Van Dijk ingeschreven als reserve.

Lennard Hofstede (Veenendaal, Jumbo-Visma)

Voor Jumbo-Visma-renner Lennard Hofstede begint het seizoen in maart in Frankrijk. De 26-jarige Veenendaler vertoeft momenteel nog op Tenerife op trainingskamp.
Zijn eerste wedstrijdkilometer rijdt hij in Parijs-Nice (7-14 maart), gevolgd door de Ronde van het Baskenland (5-10 april), de Amstel Gold Race (18 april), de Waalse Pijl (21 april), Luik-Bastenaken-Luik (25 april) en de Ronde van Zwitserland (6-13 juni).
Vorig seizoen was Hofstede nog een van de belangrijke helpers van kopman en eindwinnaar Primoz Roglic in de Ronde van Spanje.
Floortje Mackaij won in 2015 de klassieker Gent-Wevelgem
Floortje Mackaij won in 2015 de klassieker Gent-Wevelgem © Team Giant-Alpecin

Floortje Mackaij (Woerden, Team DSM)

Net als Ellen van Dijk focust ook Floortje Mackaij zich op de voorjaarsklassiekers. De 25-jarige Woerdense van Team DSM start zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad (27 februari) en de week erna in Strade Bianche (6 maart).
"Ik ben heel benieuwd hoe hett zal gaan. Na de Omloop en Strade rijd ik bijna alle klassiekers in België", geeft ze aan. Ook Mackaij heeft nog geen wedstrijdkilometers in de benen. "Ik ga er met vertrouwen heen, maar vind het alsnog wel eng. Ik voel me goed en heb goed kunnen trainen, dus ik heb er wel echt zin in."
Mackaij mogen we dus ook nog verwachten in de GP Oetingen (14 maart), Nokere Koerse (17 maart), Oxyclean Classic Brugge-De Panne (25 maart), Gent-Wevelgem (28 maart), Dwars door Vlaanderen (31 maart), de Ronde van Vlaanderen (4 april) en Parijs-Roubaix (11 april). Daarna volgen nog de heuvelklassiekers, waaronder Amstel Gold Race.

Lars van den Berg (De Meern, Groupama-FDJ)

Dit jaar nieuw in de WorldTour bij de mannen: Lars van den Berg. De 22-jarige renner uit De Meern rijdt voor de Franse ploeg Groupama-FDJ en debuteerde in januari al in Zuid-Frankrijk. Hij reed de GP Marseillaise en de Ster van Bessèges.
Omdat hij in die laatste rittenkoers ten val kwam, moest hij de UAE Tour laten missen. "Maar het gaat steeds beter en beter", geeft Van den Berg een update. In plaats van de UAE rijdt Van den Berg in de Drôme Classic (28 februari) en de Trofeo Laigueglia (3 maart).
Vervolgens staat de coureur uit De Meern nog aan de start van Nokere Koerse (17 maart), de Bredene Koksijde Classic (19 maart), de Ronde van het Baskenland (5-10 april) en de Tour of the Alps (19-23 april).

Lorena Wiebes (Mijdrecht, Team DSM)

Sprintster Lorena Wiebes trapt haar seizoen af in de Omloop Het Nieuwsblad (27 februari). Ook Le Samyn (2 maart), de Healthy Ageing Tour (9-12 maart), Nokere Koerse (17 maart), Oxyclean Classic Brugge-De Panne (25 maart) en Gent-Wevelgem (28 maart) rijdt ze tot eind maart.
"Ik denk wel dat ik een goede voorbereiding heb gehad", vertelt Wiebes, die in de sprintwedstrijden uitgespeeld zal worden door Team DSM. "Ik denk dat ik ook weer wat stapjes heb kunnen zetten vergeleken vorig jaar. Het is jammer dat de Ronde van Valencia niet doorging. Dat heb ik vervangen met trainingen achter de brommer."
Vorig jaar wist de 21-jarige Wiebes ondanks de coronacrisis nog drie wedstrijden te winnen. In 2019 was ze met vijftien overwinningen ook flink op schot.
Jan-Willem van Schip bij BEAT Cycling
Jan-Willem van Schip bij BEAT Cycling © Orange Pictures

Jan-Willem van Schip (Schalkwijk, BEAT Cycling)

Voor Jan-Willem van Schip zijn alle ogen gericht op de Olympische Spelen van 2021, waar hij op de baan en de weg uitkomt voor Nederland. In aanloop daar naartoe rijdt de 26-jarige coureur een wegprogramma met BEAT Cycling.
De Nederlandse continentale ploeg heeft al veel wedstrijden in het voorjaar afgelast zien worden, maar kan in maart zeker drie koersen rijden in België. Van Schip start naar verwachting in Le Samyn (2 maart), de GP Monseré (7 maart) en de Bredene Koksijde Classic (19 maart).

Nina Kessler (Breukelen, TIBCO-SVB)

Slecht nieuws was er vier weken geleden voor Nina Kessler. De 32-jarige Breukelense kwam tijdens een training ten val en brak daarbij haar sleutelbeen. Er was zelfs een operatie nodig en daardoor mist ze de Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag.
Inmiddels heeft Kessler de training weer voorzichtig hervat, maar veel duidelijkheid over haar programma heeft ze niet. De renster van TIBCO-SVB uit de Verenigde Staten hoopt over drie weken aan de start te staan van de GP Oetingen (14 maart).
Na de GP Oetingen staat Kessler ook aan de start in Nokere Koerse voor vrouwen. Daarna is haar voorlopige programma Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

Martijn Budding (Veenendaal, BEAT Cycling)

Martijn Budding zit in hetzelfde schuitje als Jan-Willem van Schip. De 25-jarige Veenendaler was vorig jaar nog prof bij een Deens team, maar keerde door financiële problemen bij die ploeg terug naar BEAT Cycling. Daar vierde hij in 2019 de nodige successen.
Ook voor Budding staan in maart Le Samyn (2 maart), de GP Monseré (7 maart) en de Bredene Koksijde Classic (19 maart) op het programma.
Maaike Coljé in het tenue van Massi-Tactic
Maaike Coljé in het tenue van Massi-Tactic © Massi-Tactic

Cathalijne Hoolwerf (Eemdijk, NXTG Racing)

Voor Cathalijne Hoolwerf is het nog even wachten op haar eerste wedstrijd van het 2021. De talentvolle renster uit Eemdijk, die eind februari 21 jaar wordt, rijdt in ieder geval Nokere Koerse (17 maart) in België.
"De rest van het programma is nog niet helemaal bekend, omdat er veel geschoven wordt door afgelaste koersen", legt Hoolwerf uit. Bij haar ploeg NXTG Racing kan ze wel hopen op een mooi voorjaarsprogramma. "Vooralsnog rijden we bijna alle grote koersen. Alleen de selectie binnen de ploeg is nog onzeker."

Dylan Groenewegen (Vinkeveen, Jumbo-Visma)

Sprinter Dylan Groenewegen zit nog altijd een negen maanden lange schorsing uit, vanwege zijn aandeel in de zware valpartij in de Ronde van Polen afgelopen zomer. Begin mei loopt zijn schorsing af en zijn ploeg Jumbo-Visma heeft besloten hem rustig terug te brengen in het peloton.
De wielrenner uit Vinkeveen begint zijn seizoen in de Ronde van Hongarije (12-16 mei) en rijdt vervolgens de Ronde van Noorwegen (19-24 mei), Rund um Köln (6 juni), de ZLM Tour (9-13 juni), het NK op de weg (eind juni), de Ronde van Wallonië (20-24 juli) en de Ronde van Denemarken (10-14 augustus).
Daarna staan ook de Cyclassics Hamburg (22 augustus), de BinckBank Tour (30 augustus-5 september), het Kampioenschap van Vlaanderen (17 september), Gooikse Pijl (19 september), de Münsterland Giro (3 oktober) en de Tour of Guangxi (14-19 oktober) op het programma van Groenewegen.

Maaike Coljé (Snelrewaard, Massi-Tactic)

Sinds dit jaar behoort ook Maaike Coljé uit Snelrewaard tot het vrouwenpeloton. De 23-jarige renster heeft een contract getekend bij de Spaanse ploeg Massi-Tactic. Haar debuut voor die ploeg is in de Italiaanse klassieker Strade Bianche (6 maart).
Daarnaast weet Coljé al zeker dat ze mag starten in de GP Oetingen (14 maart) in België. Daarna mag ze ook opdraven in Dwars door Vlaanderen (31 maart), de Ronde van Vlaanderen (4 april), de Scheldeprijs (7 april) en de Brabantse Pijl (14 april).
"Een gaaf vooruitzicht", kijkt Coljé vooruit. "Ik ben zelf heel benieuwd. Ik heb denk ik een of twee kasseienkoersen gereden in België in 2019, maar dit is wel nog een stapje hoger niveau. Ik heb mezelf sindsdien natuurlijk ook wel een stuk meer ontwikkeld op de fiets, dus ik ga met vertrouwen naar de start van het seizoen."

Belle de Gast (Utrecht, Parkhotel Valkenburg)

Belle de Gast is nog altijd herstellende van een liesslagaderoperatie. Daardoor zien we de 30-jarige Utrechtse van Parkhotel Valkenburg pas in april in actie in de heuvelklassiekers. Ze hoopt de Brabantse Pijl (14 april), de Amstel Gold Race (18 april), de Waalse Pijl (21 april) en Luik-Bastenaken-Luik (25 april) te rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.