Grote kater voor onherkenbaar FC Utrecht: 'Het was slecht wat wij hebben getoond'

Sander van de Streek
Sander van de Streek © Orange Pictures
UTRECHT - Na de 0-1 nederlaag tegen FC Emmen zijn de spelers van FC Utrecht hard voor zichzelf. Verdediger Tommy St. Jago zag dat Utrecht te veel fouten maakte, middenvelder Sander van de Streek vond het slap en aanvoerder Willem Janssen noemt het een grote kater. "Het was allemaal ondermaats", aldus Janssen.
Na afloop van de thuiswedstrijd was het stil in de kleedkamer van FC Utrecht. Vooral na de eclatante 6-0 overwinning van vorige week op Willem II kwam deze nederlaag onverwacht. "Dan loop je lachend de polonaise en nu is het een heel grote kater. Dat is niet goed", geeft Willem Janssen aan.
"Het is echt niet dat we er niet genoeg hebben ingestopt", vindt de aanvoerder. "In de eerste helft krijg je Emmen te laat onder druk. Dat wisten we. We wisten ook dat we niet in paniek moesten raken. Onze countermogelijkheden hebben we nauwelijks gehad in de eerste helft. Je laat je een beetje uitlokken. Dan moet je niet de 1-0 zo tegen krijgen, dat kan gewoon niet."

Onnodig

Janssen zag dat FC Emmen het overwicht had in de eerste helft. "En dat was onnodig. Zij kregen niet kans op kans, maar die goal mag niet gebeuren. In het laatste kwartier van de eerste helft kwamen we een beetje tot kansen."
"Dat hielden we na rust ook nog 10 tot 15 minuten vol. Dan kan de goal vallen, maar we waren te gehaast en te slordig. Ik denk dat we in die fase we wel druk hadden. Maar daarna vond ik het weer te direct, waardoor je hen niet tot keuzes laat komen en dan kom je in omschakelmomenten terecht", vertelt de centrale verdediger.
De term sociale-dienst-voetbal komt dan altijd weer bovendrijven. Een oud gezegde van Willem van Hanegem, waar Janssen zich niet in kan vinden. "Dat krijg je als je van de nummer laatst verliest. Maar als je Wilem II ziet en deze ploeg ziet, dat is wel wat anders. Maar thuis verliezen van de nummer laatst mag niet gebeuren."
FC Utrecht buigt het hoofd
FC Utrecht buigt het hoofd © Orange Pictures
We waren slap, en dan moeten een paar spelers opstaan en zeggen: 'Tot hier en niet verder'
Sander van de Streek

Achter de feiten aan

Sander van de Streek noemde het spel van FC Utrecht slecht. "Dat is ook de verdienste van Emmen, maar wij hebben te weinig gebracht aan de bal. De veldbezetting was goed, maar we vonden elkaar niet. Alle tweede duels waren voor hun. In de eerste helft roep je het over jezelf af. We komen tot weinig duels en lopen achter de feiten aan", aldus de aanvaller.
"Ik heb ook mijn duels verloren. We waren gewoon slap. Dat lag aan alles, ook aan mij. Dan moeten een paar spelers opstaan en zeggen: 'Tot hier en niet verder'. In de tweede helft gebeurt dat wel, win je duels en spelen we opportunistischer. Dat had ik in de eerste helft gemist", geeft Van de Streek aan.
Volgens de topscorer werd Emmen niet onderschat. "We hebben elkaar gewaarschuwd hiervoor. Emmen is een voetballend sterkere ploeg. Ze voetballen makkelijk en zetten ons goed vast. Dan moeten wij lange ballen spelen en de duels winnen", is hij duidelijk.

Uitstraling ontbrak

Verdediger Tommy St. Jago baalde als een stekker. "Vandaag was geen goede wedstrijd", vat hij samen. "Het was slecht wat wij hebben getoond als team. De uitstraling was er niet. Dat tandje extra om de duels te winnen, dat heb ik gemist als team. We maakten gewoon te veel kleine foutjes."
"De duels winnen we niet, en dan krijgen zij mogelijkheden om te scoren. Met alle respect voor Emmen, maar dat mag ons niet gebeuren", aldus St. Jago, die vorige week nog euforisch was na de 6-0. "Dat is helemaal omgeslagen. We hadden het gevoel dat we er overheen gingen, maar dat hebben we niet laten zien. Dat heeft ons de kop gekost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.