Door de Lens van Ankie: de benen van Martijn Tusveld

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - 'Mogen we deze foto gebruiken voor een stukje over Martijn Tusveld?' Verbaasd kijk ik vervolgens naar het beeld van een rijtje benen en voorwielen in mijn mailbox. Hoewel wielrennen een van mijn favoriete sporten is om te fotograferen, moet ik toch echt bekennen dat ik niet weet welke benen van Martijn zijn. Ik weet niet eens wanneer ik de foto gemaakt heb.
Hoever ik ook in mijn geheugen graaf er gaat geen enkel belletje rinkelen. Heb ik Martijn überhaupt wel eens gefotografeerd, vraag ik me fronsend af. Ik kan me zo een twee drie geen wedstrijd met hem herinneren waar ik bij was.

Glashelder

In het artikel bij het de foto lees ik dat Martijn het bergklassement van de driedaagse koers Tour du Var op zijn naam heeft geschreven. Knap hoor, denk ik. De rest van de dag laat het bericht me niet meer los. Zodra ik even tijd heb google ik zijn naam en lees dan ergens over de val in Parijs-Nice waarbij Martijn een ernstige kaakbreuk opliep. En dan opeens is alles weer glashelder in mijn hoofd.
Natuurlijk ken ik Martijn. Ik heb hem uitgebreid gesproken en ook gefotografeerd. Het was alleen niet bij een wielerwedstrijd, maar op een fietspad, midden in de stad. Het zal een driekwart jaar geleden zijn zo ongeveer. Ik ben door de Fietsmeesters van Sport Utrecht gevraagd om foto's te maken van het jaarlijkse verkeersexamen van kinderen uit groep acht.

Meer dan benen

Martijn Tusveld is daar ook. Ik zie hem nog aankomen, rustig fietsend door de Utrechtse straten. Nadat hij het startsein gegeven heeft en een rondje met de kinderen heeft meegereden, blijft hij nog even hangen voor een praatje. Ontspannen vertelt hij over de val, de operaties en gelukkig ook over andere, veel leukere, dingen die hij heeft meemaakt als renner.
Vlak voordat hij er weer vandoor gaat, vraagt hij of ik nog fotowensen heb. Nou, de vraag stellen is hem beantwoorden. En zo zie hier: Martijn surplace. Veel leuker dan alleen maar benen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.