Ook URC haakt aan bij herstart rugbycompetitie

© Jan Kruijdenberg
UTRECHT - Het Utrechtse URC doet vanaf april mee aan de herstart van de hoogste rugbydivisie van Nederland. Dat hebben het bestuur en de spelers van de Utrechtse ereklasser besloten.
Vorige week werd al bekend dat zes teams, waaronder het Amersfoortse Eemland, de competitie zouden hervatten. Dat gebeurt om de spelers van het Nederlands team, die wel in training zijn maar geen wedstrijden spelen, wedstrijdritme te laten opdoen voor de interland tegen België, later dit voorjaar. Die wedstrijd beslist over promotie naar de hoogste Europese landencompetitie.

Crowdfunding

URC stelde de beslissing om mee te doen nog even uit, maar heeft nu ook 'ja' gezegd, vertelt trainer-coach Reinier Laurijsen. "Daarbij zijn twee dingen belangrijk. De spelers moeten het willen, want ze lopen toch een groter risico om besmet te raken. En er moet geld zijn om de sneltests die ze regelmatig moeten ondergaan te betalen."
Het clubbestuur liet zondag aan de selectiespelers weten een financiële bijdrage te willen leveren aan het uitvoeren van de sneltests. "Maar er is in totaal zo'n 4.500 euro nodig", aldus Laurijsen. "En dat gaat de club niet helemaal betalen. Om het totale bedrag bij elkaar te krijgen gaat er daarom een crowdfundingsactie komen."
Die jongens zijn heel blij dat ze weer het veld op mogen
Reinier Laurijsen, coach URC
Voorafgaand aan de competitie, die in april begint, gaat de selectie van URC eerst vier weken trainen. "In die periode worden de spelers eens per week getest. Als de competitie start gaan we twee keer in de week testen." Dat gebeurt op dinsdag en donderdag na de training. "Zo'n test is 48 uur geldig, dat is lang genoeg want de wedstrijden zijn op zaterdagmiddag."

Committeren

Het meedoen vraagt ook iets van de spelers. Ze lopen namelijk niet alleen een hoger risico op besmetting dan wanneer ze thuis zitten. "Het brengt een verantwoordelijkheid met zich mee", weet Laurijsen. "Ze zullen buiten de sport hun leven nóg meer aan moeten passen. Maar wij gaan ervan uit dat ze daar goed mee om zullen gaan."
Laurijsen kreeg de afgelopen dagen van 27 spelers de mededeling dat ze mee willen doen. "En daar komen er misschien nog wel wat bij. Die jongens zijn heel blij dat ze weer het veld op mogen en ze kijken er heel erg naar uit weer lekker te mogen ballen."
De competitie heeft overigens een vrijblijvend karakter. Clubs worden niet verplicht mee te doen en er kan niet gedegradeerd worden. "En waarschijnlijk komt er zelfs een gelegenheidsteam van spelers die graag willen spelen maar van wie de club niet mee wil doen", besluit Laurijsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.