Ellen van Dijk kijkt uit naar Strade Bianche: 'Super gave koers'

WOERDEN - Voor Ellen van Dijk is de Italiaanse klassieker Strade Bianche de volgende wedstrijd op haar programma. De Woerdense wielrenster van Trek-Segafredo kijkt uit naar zaterdag, maar heeft geen persoonlijke ambities. "Deze wedstrijd is super gaaf, maar niet op mijn lijf geschreven", is ze realistisch.
"Ik zat deze week foto's van vorig jaar te bekijken. Dat is zo gaaf. De sfeer alleen al. Toscane is sowieso altijd leuk om naartoe te gaan, dus ik heb er heel veel zin in", begint Van Dijk.
"Mijn vorm is heel erg goed, maar ik verwacht niet dat ik om de overwinning ga meedoen. In onze ploeg hebben we Elisa Longo Borghini, zij heeft de wedstrijd al eens gewonnen. Zij is onze kopvrouw en haar gaan we helpen."
Voor renners zoals ik, de klassieke types, is Strade Bianche een lastige wedstrijd
Slopende Strade Bianche
Strade Bianche valt ieder jaar op vanwege de witte grindwegen waarover de wielrenners en wielrensters gestuurd worden. Vaak liggen die gravelwegen op steile heuvels in het Toscaanse land. Soms zelfs in de afdalingen. "Dat maakt het echt heel zwaar en slopend", legt Van Dijk uit. "Aan de erelijst zie je dat de klimsters komen bovendrijven. Voor renners zoals ik, de klassieke types, is het een lastige wedstrijd."
Drie keer eerder stond de tijdrijdster uit Woerden aan de start in Siena. Haar beste uitslag behaalde ze in 2018, toen ze negende werd. Een jaar later eindigde ze als zestiende. Vorig jaar zomer (Strade Bianche werd verplaatst vanwege de coronacrisis, red.) was de zeventiende plek voor Van Dijk.
"Het was vorig jaar midden in de zomer, echt bizar heet", weet ze nog. De temperatuur tikte de 40 graden aan. "Het was de eerste grote koers na de coronapauze en werd een heel spectaculaire wedstrijd. Ik weet nog dat onze fietsen gestolen waren en dat ik op de fiets van Koen de Kort moest starten. Dat waren heel andere omstandigheden."
(Bekijk hieronder de beelden van Strade Bianche 2020)
Zaterdag, als de vrouwen tussen 13.00 en 14.00 uur finishen in de binnenstad van Siena, wordt slecht weer voorspeld. "Ik hoop zelf op wat meer kou. Ik ben namelijk beter in slecht weer", lacht ze. Naast Van Dijk doen ook de Woerdense Floortje Mackaij en Maaike Coljé uit Snelrewaard mee aan Strade Bianche.
Omloop Het Nieuwsblad
De eigen vorm is goed, vertelde Van Dijk eerder. Haar uitslag in de Omloop Het Nieuwsblad van afgelopen weekend zegt wat anders. Ze werd 33ste. "Dat was geen goede start, dat is erg jammer. Bij de Molenberg gebeurde iets vreemds. Er was een afsnijroute die veel rensters namen en daardoor kwam ik stil te staan. Precies daar viel een andere ploeg aan", legt ze uit.
"Daar had ik van voren moeten zitten, maar ik miste dus de slag. Ik ging nog met Annemiek van Vleuten in de achtervolging, maar op de Muur van Geraardsbergen moest ik haar laten gaan. Toen heb ik de laatste kilometers maar in mijn eentje gereden."
De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn mijn hoofddoelen dit voorjaar
Programma
Na de Strade Bianche rijdt Van Dijk eerst de Healthy Ageing Tour (10-12 maart) in Nederland. "Daar zit een tijdrit in waarin ik hoop goed te rijden", kijkt ze vooruit. Nokere Koerse, waarvoor ze eerst op het programma stond, is geschrapt van haar kalender.
Na de Healthy Ageing Tour gaat Van Dijk namelijk op hoogtestage om in topvorm te zijn in de klassiekers: Gent-Wevelgem (28 maart), Dwars door Vlaanderen (31 maart), de Ronde van Vlaanderen (4 april), Parijs-Roubaix (11 april), de Amstel Gold Race (18 april) en Luik-Bastenaken-Luik (25 april).
"De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn mijn hoofddoelen dit voorjaar. We hebben een sterke ploeg en dan moet je soms ook een beetje mazzel hebben", weet de inmiddels 34-jarige Woerdense.