FC Utrecht lanceert Sint Maarten Pact: 'sterkeren moeten de zwakkeren helpen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Fans van FC Utrecht hoeven niet te vrezen dat hun club door de coronacrisis omvalt. Dat zegt algemeen directeur Thijs-Otto van Es van de eredivisionist vrijdag in Een Berg Sport.
FC Utrecht kan het ondanks de coronacrisis en het spelen zonder publiek nog bolwerken, stelt Van Es. "Maar het is veel schaken en puzzelen en kijken hoe je de volgende stap neemt." Daarbij krijgt de club alle steun van sponsors en bussinessclubleden. "Alles wat ze beloofd te betalen, betalen ze. En de leden die door de crisis problemen hebben, geven dat aan en proberen dat met ons op te lossen."
Op die manier lijkt het erop dat FC Utrecht ondanks alles de begroting voor dit seizoen haalt. "We hebben begroot op een verlies van zes miljoen", aldus Van Es. "En dat kan nog steeds lukken, ook zonder publiek." Ook over de skyboxen is de algemeen directeur optimistisch. "Ik denk dat die vol blijven."

Sint Maarten Pact

Daarbij werkt FC Utrecht ook aan het Sint Maarten Pact, een plan dat zijn naam dankt aan de beschermheilige van de stad die een deel van zijn mantel afsneed om die af te staan aan een bedelaar. "Om het stadion na de coronacrisis weer vol te krijgen, moeten de sterkeren de zwakkeren helpen", vindt Van Es. "De hele eredivisie heeft het knalhard nodig dat de stadions weer vol zitten."
Van Es over het Sint Maarten Pact
Eigenlijk hoopt Van Es dat hij voor het toelaten van de eerste toeschouwers niet tot de nieuwe competitie hoeft te wachten. "Het zou heel fijn zijn als we al in mei met gedeeltelijk publiek kunnen spelen. Ik heb daar al contact over gehad met de burgemeester."

Trainen in Overvecht

Ondertussen boekte FC Utrecht vrijdag ook een overwinning bij de rechter. De club mag doorgaan met het ontwikkelen van een trainingscomplex voor het eerste elftal in Overvecht, ondanks bezwaren van voetbalclub EDO. "Dat is zeker een opluchting", zegt Van Es, die stelt dat de verhuizing van het eerste naar Overvecht van groot belang is voor de plannen die de club heeft met het stadiongebied.
Van Es over het trainingscomplex in Overvecht
"Als de verhuizing naar Overvecht niet door kan gaan, komen al onze plannen in het gedrang", stelt Van Es, die hoewel EDO nog een bodemprocedure zou kunnen beginnen, al wel wil beginnen met de bouw, uiteraard binnen de wettelijk toegestane kaders. "We kunnen gaan heien en alles klaarmaken", stelt Van Es.
De bouw in Overvecht kan snel gaan. Het is de bedoeling dat de hoofdmacht van FC Utrecht al tijdens de voorbereiding op het komende voetbalseizoen op het nieuwe trainingscomplex traint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.