Van de Streek: 'Geen moment getwijfeld' bij winnende penalty

UTRECHT - Bijna had FC Utrecht de aanfluiting van vorige week tegen FC Emmen een vervolg in stijl gegeven. Het was aan een late - twijfelachtige - penalty te danken dat de Domstedelingen tegen RKC toch met drie punten de bus in gingen. In Waalwijk werd gewonnen met 1-2 nadat Sander van de Streek in de zevende minuut van de extra tijd vanaf 11 meter raak schoot.
"Ja, ik was wel zeker van mijn zaak", lachte een opgeluchte Van de Streek na afloop. "Dat kun je achteraf makkelijk zeggen. Nee, ik wachtte op de keeper en schoot hem in de andere hoek." Scheidsrechter Van der Eijk had de bal een paar minuten daarvoor op de stip gelegd, nadat Gyrano Kerk een zetje kreeg. De VAR had vervolgens voor het gevoel eindeloos nodig om die beslissing te bevestigen.
Ik was zeker van mijn zaak
Sander van de Streek
Zwaar bestraft of niet, Van de Streek pakte de buitenkans met beide handen aan. "Bij Cambuur speelde ik met Erik Bakker. Die heeft in die tijd nog nooit gemist. Hij wachtte ook altijd op de keeper. Van hem heb ik het afgekeken."
Sander van de Streek nadat hij FC Utrecht naar de winst heeft geschoten
Sander van de Streek nadat hij FC Utrecht naar de winst heeft geschoten © Orange Pictures
Dat FC Utrecht met een zege eigenlijk te veel kreeg was vooral te danken aan een dramatische tweede helft, waarin een 0-1 voorsprong al snel werd weggegeven. Richard van der Venne kopte in de 53e minuut binnen. De nummer 14 van de eredivisie had vervolgens nog zat kansen om net als vorig seizoen in eigen huis van FC Utrecht te winnen.
"Als we het over de tweede helft moeten hebben kan ik alleen maar boos worden", reageert trainer René Hake direct na de wedstrijd tegen RTV Utrecht. "We spelen een goede eerste helft waarin we nalaten om al 3-0 te maken en in de tweede helft is het andersom en kunnen we zomaar drie goals tegen krijgen."
We maken het moeilijk om niks
René Hake
René Hake kon ondanks de winst moeilijk tevreden zijn
René Hake kon ondanks de winst moeilijk tevreden zijn © fcutrecht.nl
De eerste helft creëerde FC Utrecht maar liefst zeven kansen. Mimoun Mahi wist er slechts één van te verzilveren. Maar de aanvaller werd gesterkt door het feit dat RKC geen bal op het Utrechtse doel kreeg. "Zonde dat ik er niet meer maak", is Mahi meteen schuldbewust. "Ik had dit seizoen al in de dubbele cijfers moeten staan. Ik mis nog te veel kansen en dat moet veranderen. Ik ben wat dat betreft kritisch op mezelf. Toch verdienden we de eerste helft een 'acht', over de tweede helft wil ik het liever niet hebben. We maken het moeilijk om niks."
In de tweede helft een omgekeerd beeld van de eerste helft. RKC in de aanval.
In de tweede helft een omgekeerd beeld van de eerste helft. RKC in de aanval. © Orange Pictures
Ook René Hake zoekt naar een verklaring. "In de tweede helft hebben we geen druk meer op de bal, waarna de aannames, passes en keuzes niet meer goed zijn. Het was niet zo dat RKC anders was gaan spelen, maar we winnen geen duels meer. Ik vind het onbegrijpelijk dat we dit toelaten."
Tommy St. Jago in duel met plaaggeest Ola John
Tommy St. Jago in duel met plaaggeest Ola John © Orange Pictures

Kwetsbaarheid

Hake vreest dat dit de kwetsbaarheid van FC Utrecht blijft in de resterende wedstrijden. Of het ook met de schrik vrijkomt als het volgende week tegen Vitesse zo speelt als de tweede helft in Waalwijk? Waarschijnlijk niet. Kortom: FC Utrecht is gewaarschuwd. Ondanks de zevende plaats in de eredivisie zijn de play-offs bij lange na nog niet binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.