Door de Lens van Ankie: alle geluk van de wereld

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - 'Met een negatieve PCR-testuitslag mag je morgen komen'. Verrast door het onverwachte telefoontje luister ik donderdagmiddag naar de magische woorden van de vriendelijke persvoorlichter van de KNSB. Twee fotografen hebben afgezegd waardoor er op de valreep een plekje voor mij is vrijgekomen bij de WK shorttrack in Dordrecht. Wat een geluk. Ik ga samen met Utrechtse Selma Poutsma mijn shorttrack WK-debuut maken.

Opnieuw geluk

Met in mijn ene hand de telefoon en in mijn andere een volle fototas loop ik vervolgens koortsachtig bellend en append door mijn huis. Ik heb welgeteld tien minuten de tijd om ergens een teststraat te vinden waar ik vandaag nog terecht kan voordat ik zo vertrek naar een andere foto-opdracht. Met gekruiste vingers bel ik het eerste nummer dat google tevoorschijn tovert op mijn scherm. Het geluk is echt aan mijn kant vandaag: er heeft net iemand afgebeld.
En zo sta ik vrijdagochtend om 9.30 uur, opgetogen met mijn medisch certificaat op zak voor de deur van Sportboulevard Dordrecht. De goed gemutste portier helpt me geduldig met de nodige plichtplegingen. Eenmaal binnen krijg ik een uitgebreide rondleiding door de grote sporthal die heel sfeervol is aangekleed. Lange zwarte doeken van het hoge plafond tot aan de grond en grote gekleurde lampen doen samen met het vrolijke, opstuwende ritme van de muziek die luid over de baan klinkt de lege tribunes al snel vergeten.

Petje af

Ik zoek een mooi plaatsje in de bocht tussen de collega's. Stipt op tijd klinkt het eerste startschot. Uitdagend kijken de schaatsers elkaar aan. Links en rechts wordt er ingehaald. Met hoge snelheid naderen ze ons op het rechte stuk. Nu moet ik goed bij de les blijven. 'Tak, tak, tak', daar komen ze. Razendsnel schieten ze door de bocht met dat onmiskenbare geluid van schaatsen die met rake klappen op het ijs komen. Wat een spektakel. Daar gaat ze: Selma Poutsma, onze Utrechtse trots.
Kijk haar gaan. Op weg naar haar eerste WK-medailles. Wat een WK-debuut. In het kielzog van de onverslaanbare koningin van het ijs jezelf zo goed staande houden: petje af.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.