Wereldkampioene Selma Poutsma kijkt uit naar Winterspelen: 'Nog veel te leren voor mij'

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Selma Poutsma mag zich wereldkampioene noemen. Afgelopen weekend veroverde de 21-jarige shorttrackster uit Utrecht goud op het WK shorttrack tijdens het onderdeel relay. Daarnaast won ze individueel een bronzen medaille op de 500 meter. Met RTV Utrecht blikt ze terug op het WK en kijkt ze uit naar de Winterspelen van volgend jaar.
Het succesvolle WK van Poutsma is niet onopgemerkt gebleven, zo zat ze maandag bij het praatprogramma Tijd voor MAX. "Het is wel leuk om je verhaal te mogen doen en hoe je zo'n weekend hebt ervaren, maar wel even wennen. Vooral toen ik werd gevraagd voor Tijd voor MAX. Dat vond ik spannend, omdat het voor het eerst was. Maar het is leuk als er verhalen over je geschreven worden. Het is voor mij nog goed te doen, dat zal voor Suzanne Schulting wel iets drukker zijn", lacht ze.
Ik merk dat ik het spelletje steeds beter in de gaten begin te krijgen. Ik kan races beter naar mijn hand zetten en controleren.
Selma Poutsma

Ervaring

Schulting maakte haar favorietenstatus waar door op alle individuele onderdelen goud te winnen en met de Nederlandse ploeg de relay te winnen. Voor Poutsma was het haar eerste WK. "En als ik kijk naar mijn resultaten, mag ik meer dan blij zijn. Het hoogtepunt is toch wel het goud op de relay. Maar in de andere races heb ik ook goede dingen laten zien. Ik ga bijvoorbeeld tactisch steeds beter rijden, dat heeft zich goed geuit op dit WK."
Volgens het 21-jarige talent is dat een kwestie van ervaring. "Ik merk dat ik iets beter kan anticiperen op wat er gebeurt", vertelt Poutsma. "Ik weet beter wat ik wil gaan doen en merk dat ik het spelletje steeds beter in de gaten begin te krijgen. Ik kan de wedstrijden beter naar mijn hand zetten en controleren, en daar heb ik ook steeds meer vertrouwen in."

Relay

Haar hoogtepunt was het afsluitende onderdeel van het WK, de relay met de Nederlandse ploeg. "Het is niet dat ik meer waarde aan hecht aan een teamprestatie, maar het is een heel ander soort gevoel. Op het EK hebben we ervaren hoe het is om te verliezen, toen werd het zilver. Maar nu ervaren we het goud en om die emoties te delen met anderen, is heel mooi. We zetten samen iets neer. Dan maakt goud het af", glundert ze.
Dat Nederland het voor het eerst op een WK moest doen zonder de vorig jaar overleden Lara van Ruijven, zorgde voor veel emoties. Van Ruijven werd in 2019 wereldkampioene op de 500 meter en was een belangrijke schakel in de relay. "Het feit dat we goud wonnen was daardoor extra emotioneel. Het zorgde voor ontlading en dat was heel intens", beschrijft Poutsma.
Selma Poutsma (midden) schittert met het WK-goud op het podium
Selma Poutsma (midden) schittert met het WK-goud op het podium © Orange Pictures

Bevestiging

In het eindklassement van het WK (optelsom van alle afstanden) eindigde Poutsma als vierde. Dat ze op de 1.500 meter ten val kwam, hielp niet mee. "Dat was een vrij grote teleurstelling, maar het is fijn dat ik meteen mijn zinnen kon zetten op een andere afstand. Omdat ik daarna brons win op de 500 meter, vergeet je een beetje wat op die 1.500 meter is gebeurd."
Die bronzen plak op de 500 meter en het goud op de relay maken dan ook een hoop goed voor Poutsma. Na het EK in januari, waarop ze ook al twee medailles won, heeft ze haar status in de top bevestigd. "Ik had al het gevoel dat het erin zit en dat ik de snelheid daarvoor heb, maar het lukte me niet om het in resultaten om te zetten", zegt ze.
De Utrechtse merkt dat ze echt meedoet om de medailles. "Ik merk dat ik ook kan strijden voor die belangrijke plekken, en daar moet ik zelfvertrouwen uit halen", aldus Poutsma.

Verbeterpunten

Ondanks haar succesvolle WK, ziet Poutsma nog verbeterpunten. "Er zijn duidelijke lessen die ik mee wil nemen richting volgend seizoen. De grootste les is het finishen. Het was een close finish op de 1.000 meter (waarop ze vierde werd, red.) en ik had er zelf meer aan kunnen doen om brons te winnen. Ik denk ook dat dat mijn derde plek in het eindklassement heeft gekost", kijkt ze terug.
"Daar moet ik echt op letten. Mensen verliezen en winnen een medaille met een finish. Als je over de finish bent, moet je pas alles loslaten", weet ze. "En dan zijn er nog een paar technische dingen waar ik aan wil werken."
Ik moet aan de bondscoach bewijzen dat ik op de Spelen in topvorm kan zijn.
Selma Poutsma kijkt uit naar Peking 2022

Winterspelen 2022

Na een korte pauze gaat de Nederlandse shorttrackploeg toewerken naar de winter van 2021-2022, met als grote hoofddoel de Olympische Winterspelen in Peking. "Ik wil mij heel graag individueel kwalificeren voor afstanden", zegt Poutsma.
"Het is moeilijk om nu al iets te zeggen over mijn verwachtingen. De Aziaten zullen weer aansluiten, net als andere rijdsters die er nu niet bij waren. Maar ik denk dat het mogelijk is om nog grote stappen te zetten deze zomer. Waar dat toe zal leiden? Ik ga altijd voor het beste. En op de relay hebben we ook grote kansen op de Spelen", weet ze.
De kwalificatie-eisen zijn duidelijk. Op drie van de vier Wereldbekers kan Nederland startplekken verdienen. "Wij moeten als Nederland veel plekken kunnen binnenhalen, alleen is die plek is niet meteen voor jou. Die moet je toegewezen krijgen door de bondscoach. Het is voor mij belangrijk om te laten zien dat ik goed ben en stabiel rijd. Ik moet bewijzen dat ik op de Spelen in topvorm kan zijn", geeft Poutsma aan.
Selma Poutsma, met witte helm, jaagt op Suzanne Schulting
Selma Poutsma, met witte helm, jaagt op Suzanne Schulting © Fotostudio RedGreenBlue

Laatbloeier

Vorige week maakte Niels Kerstholt, oud-shorttracker en -trainer van Poutsma, de vergelijking met Suzanne Schulting. Beiden zouden even veel talent hebben, alleen bewandelde Schulting een andere weg naar de top. "Ik kom wel steeds een stukje dichterbij", merkt Poutsma.
"Ik ben een laatbloeier en ik denk dat Suzanne een heel grote stap verder is op mentaal vlak dan ik. Maar dat betekent ook dat er voor mij veel te leren is, dat is alleen maar een mooi gegeven."
Na een lange periode in Frankrijk gaf Kerstholt vrijheid aan Poutsma toen ze trainde op het RTC Midden in Utrecht. "Dat vond ik heel prettig. Het is heel fijn geweest dat Niels op die manier met mij is omgegaan. Ik had daar echt even behoefte aan om energie te vinden. Het is de perfecte manier geweest om mij terug te ontvangen", blikt ze terug.
Als ik nóg later was gegaan, was het misschien te laat geweest voor de Winterspelen van 2022.
Selma Poutsma over haar overstap naar het nationale team
Uiteindelijk stapte ze na een jaar over naar het nationale team in Heerenveen. "Ik wist dat ik daar het beste ging worden, maar dat heb ik een jaar uitgesteld door in Utrecht te blijven. Ik wilde heel graag overstappen daarna. Het was misschien wat vroeg, maar is uiteindelijk goed geweest", vertelt Poutsma over die stap naar de nationale ploeg.
"Het gaf mij de tijd om wennen en mijn draai te vinden. Als ik nóg later was gegaan, was het misschien te laat geweest voor de Winterspelen van 2022. Ik heb wellicht niet mijn beste eerste jaar gehad, maar ik denk dat het goed is geweest dat ik op dát moment naar Heerenveen ben gegaan. Ik heb er nu zeker geen spijt van", is ze duidelijk.
De komende maand staat voor Poutsma in het teken van rusten en het schrijven van haar scriptie aan de Universiteit van Utrecht. In april begint dan de eerste opbouw met vooral fietstrainingen, gevolgd door de eerste trainingen op het ijs in mei. Met als hoofddoel die Winterspelen in Peking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.