Tegenvaller in aanloop naar duel met Vitesse: Elia opnieuw geblesseerd

© Orange Pictures
UTRECHT - FC Utrecht wacht zondag een pittige klus. De sterk presterende nummer vier van de eredivisie, Vitesse, komt op bezoek in de Galgenwaard. De Arnhemmers, met voormalig FC Utrecht-spelers Riechedly Bazoer en Oussama Tannane in de gelederen, hebben elf punten meer dan FC Utrecht en staan drie plaatsen hoger.
"Ze hebben veel individuele kwaliteiten en ze spelen in een andere formatie die vaak lastig te bespelen is", prijst Utrecht-trainer René Hake de tegenstander van zondag. "En het is een ploeg die het fysieke werk niet schuwt." Aanvaller Gyrano Kerk vult zijn trainer aan; "Als je niet minimaal hetzelfde levert als zij, wordt het een lastige wedstrijd.
René Hake: 'Vitesse schuwt het fysieke werk niet'
Die andere formatie waar Vitesse in speelt is 5.3.2. Er zijn trainers die vinden dat je dat het best kunt bestrijden door zelf ook 5.3.2 te spelen. "Het is zeker en optie", stelt Hake. "Maar het gaat er om wat het best bij onze spelers past. Of wij ook zo gaan spelen zie je zondag."

Wisselvalligheid moet eruit

Na een aantal tegenstanders uit het rechterrijtje treft FC Utrecht met Vitesse weer eens een ploeg uit het linkerrijtje. Met name in de laatste twee duels, tegen Emmen en RKC, leek FC Utrecht bij vlagen aan gemakzucht ten onder te gaan. "Misschien is het wel zo dat een ploeg als Vitesse ons op dit moment beter ligt", zegt Hake daarover. "Maar dat andere zullen we zeker moeten ontwikkelen."
"Die wisselvalligheid moet eruit", vindt ook RTV Utrecht-analist Gert Kruys. In Een Berg Sport stelt hij dat daarbij mogelijk ook sprake is van zelfoverschatting. "Je speelt een goeie eerste helft tegen RKC en in de tweede helft komt er een ploeg naar buiten die denkt 'dit varkentje gaan we wel even wassen'. Ik heb het vaker gezien."
Gert Kruys: 'Zelfoverschatting'
Hake kan zondag niet beschikken over Simon Gustafson, Remco Balk, Adrián Dalmau, Justin Hoogma en Moussa Sylla. Ook Ejero Elia, die deze week in een oefenduel zijn rentree maakte na een hamstringblessure, is niet inzetbaar. "Elia kreeg een tik op zijn heup en dat bellette hem om verder te spelen", zegt Hake. "Dat is een tegenvaller."

Kerk uit vorm

Gyrano Kerk, hij is al genoemd, is dit seizoen van veel minder waarde voor FC Utrecht dan vorig jaar. Hij scoort minder, hij geeft ook minder assists. "Natuurlijk vind ik dat zelf ook kut", stelt de aanvaller onomwonden. "En het knaagt aan me, dat kan ik niet ontkennen. Maar ik laat mijn hoofd niet hangen, ik moet verder."
Gyrano Kerk: 'Natuurlijk knaagt het aan me'
Een oorzaak is moeilijk aan te geven, vindt de Amsterdammer. "Als ik het antwoord had, had ik het allemaal veranderd. Ik merk wel dat de tegenstanders meer op me zijn ingesteld." Ook het gedoe rond een mogelijke transfer speelde wel een rol. "Er is veel rondom mij gebeurd, dat neem je ook mee. Ik blijf ook gewoon een mens."

Historie

FC Utrecht speelde in de geschiedenis 34 keer in de Galgenwaard tegen Vitesse. Dat leverde twintig keer een Utrechtse zege op, acht keer gingen de punten mee naar Arnhem. De laatste, en grootste, overwinning voor FC Utrecht dateert van drie jaar geleden. Op 11 maart 2018 werd het 5-1, dankzij onder meer twee treffers van Yassin Ayoub.
Die 5-1 was overigens een evenaring van de allereerste FC Utrecht - Vitesse, op 17 oktober 1971. Karel Bonsink maakte er toen twee. Leo van Veen, Jan Groenendijk en Marco Cabo waren de andere Utrechtse doelpuntenmakers.
Op 29 september 2012 won Vitesse voor het laatst in de Galgenwaard. Marco van Ginkel en Wilfred Bony brachten Vitesse op 0-2. Jacob Mulenga deed namens FC Utrecht iets terug. Wat de prominenten deze week verwachten, ziet u in onderstaand filmpje.
De prognoses voor FC Utrecht - Vitesse.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.