Van Dijk wil na eerste seizoenszege doorpakken: 'Hopelijk ook op de Spelen'

© Orange Pictures
WOERDEN - Wielrenster Ellen van Dijk won vrijdag de Healthy Ageing Tour en dat geeft haar veel vertrouwen richting de klassiekers. Dat vertelde de Woerdense in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. "Deze zege is heel lekker", aldus Van Dijk.
In Strade Bianche ging het goed, maar dan had ik niet het momentum. En dat had ik hier wel, dat is een bevestiging
Ellen van Dijk
Na haar machtsgreep van donderdag in de tijdrit, was het vrijdag in de slotrit rond de VAM-berg nog bijzonder lastig. "Het was een pittige dag, dus ik heb nog wel wat herstel nodig", lacht Van Dijk. "We reden 17 rondjes van zes kilometer, dus het was aanpoten met de kou, regen en hagel. Epische omstandigheden. Ik ben nu op weg naar de Sierra Nevada, dus ik heb niets te klagen."
In de Sierra Nevada in Spanje belegt de tijdritspecialiste de komende weken een trainingskamp op hoogte. Alle ogen zijn daarbij gericht op het klassieke voorjaar, met onder meer Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Haar eindzege in de Healthy Ageing Tour geeft een extra boost.
"Het trainen gaat goed en de power heb ik, maar dat wil je wel laten zien. In Strade Bianche ging het goed, maar dan had ik niet het momentum. En dat had ik hier wel, dat is een bevestiging", geeft Van Dijk aan. "Dit is heel welkom richting de volgende grote koersen. Dat is de heuveltjes goed overkom ook, want we moeten toch af en toe de bergjes over. Daar heb ik zeker zin straks."
Ellen van Dijk
Ellen van Dijk © Orange Pictures

Olympische Spelen

Met haar tijdritzege in de Nederlandse rittenkoers rijdt Van Dijk zich in de kijker bij bondscoach Loes Gunnewijk. Binnenkort moet zij twee rensters aanwijzen voor de olympische tijdrit in Tokio. Van Dijk heeft met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten twee grote concurrenten.
"In Tokio is het niet zoals de tijdrit hier in deze ronde", weet ze. "Mijn concurrenten waren er ook niet, dus het is moeilijk te vergelijken. Maar de winst geeft mij wel vertrouwen dat ik op de waardes zit waarop ik wil. Of het genoeg gaat zijn, weet ik niet."
Er zijn geen tijdritten meer voor het selectie-moment, dus het is heel moeilijk om jezelf te laten zien
Ellen van Dijk
Dat Nederland 'maar' twee tijdrijders mag sturen, vindt Van Dijk heel jammer. Ze werd zelf al een keer wereldkampioene en behoort tot de medaillekandidaten. "Er zijn geen tijdritten meer voor het selectie-moment, dus het is heel moeilijk om jezelf te laten zien. Het enige wat ik kan doen is hard fietsen en afwachten", geeft ze aan.
"De bondscoach kijkt vooral naar resultaten uit het verleden. Anna is regerend werldkampioene, dus die mag sowieso, en Annemiek was de twee jaar daarvoor wereldkampioen. Dus zij hebben goede kaarten. Het is jammer dat we niet tegen elkaar kunnen rijden. Ik ben goed in vorm, maar ik heb het niet in de hand", aldus Van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.