Door de Lens van Ankie: elke bal in de lege hal klinkt hol

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - "Tegenstander van tennisser Botic van de Zandschulp uit Veenendaal gediskwalificeerd
wegens beledigen umpire". Een opvallend bericht uit Acapulco. Het doet me denken aan tennisser John McEnroe die in lang vervlogen tijden menig tennisbaan onveilig maakte met zijn scheldkanonnades tegen scheidsrechters. Mental coaching bestond nog niet. Het leverde onvergetelijke televisiebeelden op.
Tennis, eerlijk gezegd wist ik er tot voor kort eigenlijk niet zoveel van. Maar toen ik Richard Krajicek jaren geleden een keer vol passie hoorde spreken op een bedrijfsseminar in Ahoy en een snelle blik mocht werpen op het centercourt van het beroemde ABN AMRO World Tennis Tournament dacht ik toch maar één ding: hier wil ik ooit nog eens naar toe met mijn camera.
Het zou nog ruim vier jaar duren voordat de mogelijkheid zich voordeed. Ik had geen
haast. De wens lag rustig ergens in mijn achterhoofd het moment af te wachten. Twee weken geleden is het dan eindelijk zover. Richard geeft Botic een felbegeerde wildcard voor 'zijn' toernooi. Dit is ook mijn kans. Ik trek de stoute schoenen aan en stuur een bericht naar de organisatie.

Hol

Na wat heen en weer mailen en bellen mag ik komen. En zo sta ik onverwachts op een doordeweekse dinsdagavond voor de ingang van het bekende sportpaleis in Rotterdam
voor mijn eerste ATP-toernooi. In de grote lege hal zonder publiek staan op de eerste rij tafels en stoelen klaar voor de fotografen. Ik leg mijn spullen neer op een van de tafeltjes die nog vrij is.
Al snel daarna komen de spelers de baan op. De wedstrijd begint. Het geluid van elke bal die geslagen wordt, klinkt hol en duidelijk over de baan. Ieder voetstap die wordt gezet, voelt alsof de tennissers vlak naast me staan. De concentratie van de spelers dringt door tot in mijn vezels. Ik zie een krachtige, sportieve wedstrijd met een waardig verliezer. Nee, het was niet foutloos allemaal.
Maar Botic heeft zijn uiterste best gedaan. Met opgeheven hoofd verlaat hij de baan. Weer wat geleerd. Op weg weer naar het volgende toernooi. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Deze week in Mexico.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.