Martijn Tusveld: 'Milaan-San Remo moet je ooit eens gereden hebben'

© Team DSM | Patrick Brunt
UTRECHT - Wielrenner Martijn Tusveld weet niet precies wat hij moet verwachten van aankomende zaterdag, als hij debuteert in Milaan-San Remo. De Italiaanse klassieker staat bekend om zijn afstand van liefst 299 kilometer. "De eerste uren ga ik maar even bijpraten met wat oude bekenden", lacht de Utrechter.
"Ik ben heel benieuwd naar Milaan-San Remo. Ik heb eerder deze maand ook al Strade Bianche gereden voor het eerst. Het zijn allebei klassiekers die je zeker eens gereden moet hebben", vindt Tusveld.
Ik heb nog nooit zo lang achter elkaar op de fiets gezeten, dus dat wordt wat
Martijn Tusveld over de lengte van Milaan-San Remo
La Primavera, zoals Milaan-San Remo ook wel genoemd wordt, duurt door de afstand en de zware finale vaak langer dan zeven uur. "Ik heb nog nooit zo lang achter elkaar op de fiets gezeten, dus dat wordt wat. Het parcours is dit jaar wel iets lastiger, maar in het begin wordt redelijk lang een tempo gereden dat goed vol te houden is", geeft de renner van Team DSM aan.

Knechtenrol in de finale

"Ik ga in de eerste uren maar even bijpraten met wat oude bekenden. Daarna zal de finale wel extra gestrest en pittig worden. Onze kopmannen zijn Søren Kragh Andersen en Romain Bardet. Ik denk dat Søren wel ver kan komen. Mijn taak is om in de finale over de lastige Cipressa-klim te komen en hen af te zetten aan de voet van de Poggio", aldus Tusveld.
De Poggio, op zes kilometer van de finish, is sinds jaar en dag de scherprechter in Milaan-San Remo. De heuvel is vaak bepalend voor het koersverloop in de finale. Vorig jaar reden Wout van Aert en Julian Alaphilippe er weg, waarna Van Aert in het centrum van kustplaats Sam Remo de sprint won.
Martijn Tusveld in het tenue van Team DSM
Martijn Tusveld in het tenue van Team DSM © Team DSM | Vincent Riemersma

Tirreno-Adriatico

Donderdag gaat Tusveld het parcours van die finale verkennen met zijn ploeg. Hij sloot dinsdag nog Tirreno-Adriatico af. De Utrechter werd 33ste in het eindklassement en zag ploeggenoot Bardet achtste worden in het klassement. "We wilden een goed klassement rijden met Romain en dat is redelijk goed gelukt", oordeelt Tusveld.
"Ik heb zelf ook wel goed werk geleverd. Zeker in de enige bergetappe, toen ik bij de favorietengroep kon blijven tot er gedemarreerd werd. Die rit was mijn hoofddoel van afgelopen week. En als ik naar mijn wattages kijk, was het niveau erg hoog. Daarom ben ik blij met mijn vorm."
"In de heuvelrit die Mathieu van der Poel won ging het ook goed", kijkt hij terug. "Ik kon Bardet goed afzetten in de vroege finale en zat zelf in een groepje met Geraint Thomas (oud-Tourwinnaar, red.) en Jakob Fuglsang, die de slag gemist hadden."
Er zitten veel interessante etappes bij, dus misschien kan ik met goede benen zelf ook een uitslag rijden
Martijn Tusveld over de Ronde van het Baskenland

Eigen kansen

Na Milaan-San Remo breekt een belangrijke periode aan voor Tusveld. Hij hoopt in de Ronde van het Baskenland en de heuvelklassiekers in topvorm te zijn. "Daar wil ik nog een stap zetten. In het Baskenland rijden we zonder kopman, met veel jonge renners. Er zitten veel interessante etappes bij, dus misschien kan ik met goede benen zelf ook een uitslag rijden", droomt de Utrechter.
Over de grote rondes is binnen Team DSM al wel gesproken, maar nog niets definitief. Tusveld mag dan ook nog niet of hij de Giro d'Italia gaat rijden, of debuteert in de Tour de France. "Of ik pasta of croissants ga eten? Dat is nog niet bekend", lacht de klimmer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.