Fortuna-uit komt te vroeg voor Van de Streek

UTRECHT - Zonder Sander van de Streek moet FC Utrecht het zaterdag opnemen tetgen Fortuna Sittard. De middenvelder viel tegen Vitesse geblesseerd uit, en is niet op tijd hersteld om dit weekend al weer te kunnen spelen. Eljero Elia en Adrián Dalmau zijn wel weer beschikbaar, maar nog niet fit genoeg voor een basisplaats.
René Hake heeft een aantal opties om het wegvallen van Van de Streek op de vangen. " We hebben natuurlijk Bart Ramselaar die daar kan spelen, Mimoun Mahi en Othmane Boussaid kunnen vanuit die rol spelen. Wij gaan de optie kiezen waar we Fortuna de meeste pijn mee denken te kunnen doen."
René Hake kiest de optie waar hij Fortuna de meeste pijn mee denkt te kunnen doen
"Fortuna heeft vanuit de organisatie een realistische spelopvatting", verklaart aanvoerder Willem Janssen de kracht van de Limburgers. "Met Polter als targetman, Semedo vanaf de zijkant en Seuntjes als creatieve speler daar achter."

Ultee en Alflen

Fortuna Sittard doet het erg goed sinds Utrechter Sjors Ultee de ontslagen Kevin Hofland opvolgde als hoofdtrainer. Ultee en zijn eveneens Utrechtse assistent Robby Alflen haalden uit zestien duels 31 punten, waardoor Fortuna nu tiende staat in de eredivisie. Vóór de komst van het Utrechtse duo haalden de Limburgers 3 punten uit tien wedstrijden. Vanwege die goede prestaties werd deze week het contract van Ultee verlengd tot 2023.
"Het is fantastisch hoe het gaat", zegt Ultee in Een Berg Sport. "Dat we in drie maanden van plek 18 zijn opgeklommen en dat we niet meer hoeven te vrezen voor degradatie." Willem Janssen, die bij FC Utrecht met Ultee werkte, is niet verbaasd. "Hij had hier een hele belangrijke rol onder Ten Hag. En je weet natuurlijk nooit hoe een jonge trainer zich ontwikkelt, maar dat hij potentie had, was voor ons wel duidelijk."
"De eerste weken waren heel pittig", erkent de Utrechter. "Maar uiteindelijk is één keertje winnen zo belangrijk, dan begint het vertrouwen te groeien." Ultee gaat er overigens van uit dat het contract met assistent Robby Alflen ook snel wordt verlengd. "We hebben eerst de hoofdtrainer afgerond, en nu gaan ze met Robby praten. Ik ben heel blij met Robby en Robby heeft het volgens mij ook naar zijn zin. Dus ik hoop dat het heel snel rond komt."
Eerder dit seizoen, vlak na de aanstelling van Ultee en Alflen, speelden FC Utrecht en Fortuna Sittard in de Galgenwaard met 1-1 gelijk. Mahi scoorde voor FC Utrecht, Polter maakte gelijk. Vorig seizoen veegde FC Utrecht Fortuna Sittard nog met 6-0 van de mat.

Effectiviteit

Dat soort resultaten boekt FC Utrecht maar hoogst zelden. En dat heeft alles te maken met het feit dat de ploeg weliswaar voldoende kansen creëert, maar er veel te weinig benut. "Dat achtervolgt ons het hele seizoen", zegt Hake. "We blijven eraan werken en erop hopen dat we op het juiste moment die goals wel gaan maken. We hadden andere en betere resultaten kunnen halen als we daarin beter waren geweest."
Willem Janssen is als verdediger niet echt aan te spreken op het feit dat hij te weinig scoort. Maar toch, de aanvoerder maakte de afgelopen vijf seizoenen 20 doelpunten, meestal kopballen uit corners. Dit jaar scoorde hij nog niet. "Ja, dat is wel iets wat me bezighoudt. Het is niet mijn basistaak natuurlijk, maar het zijn wel de extraatjes die een wedstrijd kunnen openbreken."
Willem Janssen belooft te scoren tegen Fortuna
Gyrano Kerk beloofde de afgelopen maand twee keer aan RTV Utrecht dat hij de komende wedstrijd zou scoren. Beide keren kwam hij zijn belofte na. "Dan beloof ik het bij deze", lacht Janssen.

Historie

In Sittard liggen de verhoudingen anders. FC Utrecht won daar acht van de twintigg ontmoetingen met Fortuna Sittard. De Limburgers wonnen zes keer. De laatste zege van FC Utrecht in Sittard was op 2 december 2001, al moet daarbij gezegd dat Fortuna van 2002 tot 2018 niet in de eredivisie speelde.
De laatste keer dat Fortuna Sittard FC Utrecht versloeg was in april 2000. Het werd toen 3-0. Technisch directeur Jordi Zuidam en Dirk Kuijt waren destijds invallers in de ploeg van trainer Frans Adelaar. Die stelde in die wedstrijd onder meer Harald Wapenaar, Mitchell van der Gaag, Sander Keller, Fons Groenendijk, Pascal Bosschaart, Marinus Dijkhuizen en Reinier Robbemond, tegenwoordig allemaal actief als trainer, op.

Marcel Liesdek

Dat was allemaal ver na de tijd van Marcel Liesdek. De verdediger stapte in 1990 over van Fortuna Sittard naar FC Utrecht en speelde drie jaar in de Galgenwaard. Hij speelde er 81 wedstrijden. "Fortuna was een warme club, leuk stadion ook", vertelt Liesdek.
Marcel Liesdek
Wat Fortuna Sittard - FC Utrecht dit jaar wordt, weten we zaterdag rond 18.20 uur. Maar Ap en de andere vaste gasten in Een Berg Sport doen alvast een gokje.
De prognoses bij Ap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.