Geen regiotoernooi met topamateurs: 'Het was ijdele hoop'

Sportlust'46-speler Daniel van Warven
Sportlust'46-speler Daniel van Warven © Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Dinsdagavond werd de stekker getrokken uit het voetbaltoernooi met Utrechtse topamateurs. De verlengde coronamaatregelen maken het onmogelijk om eind april te kunnen beginnen. Voor de meeste deelnemende clubs is het geen verrassing. "We hadden nog hoop, maar dat was toch ijdele hoop", zegt trainer Willem Romp van Eemdijk.
Ook Patrick Loenen van Sportlust'46 zag de bui al hangen. "Ik hield vanaf het begin al een flinke slag om de arm. Ik zei vorig jaar al dat het lopende seizoen afgekapt zou worden. We hebben vier tot zes weken aan voorbereiding nodig voor we kunnen spelen. Daarom is het wel jammer", geeft Loenen aan.
We hebben vier tot zes weken aan voorbereiding nodig voor we kunnen spelen, daarom is het wel jammer
Patrick Loenen (Sportlust'46)
"Het idee van het toernooi was super leuk, met veel interessante clubs ook al had IJsselmeervogels zich al afgemeld. Het kon ook buiten de KNVB om en dus met nieuwe spelers, daarover was al een akkoord", legt hij uit. "Nu gaan we tot begin juni onder voorbehoud oefenwedstrijden plannen. Mocht er versoepeld worden, dan kan dat gelijk."
De vraag is of er dan al gevoetbald mag worden met de gehele selectie. Nu mogen alleen de spelers jonger dan 27 jaar samen trainen. "Dat is koffiedik kijken, maar ik durf mijn geld er niet op te zetten", stelt Loenen.
Willem Romp van Eemdijk
Willem Romp van Eemdijk © Orange Pictures

Opbouw naar het nieuwe seizoen

GVVV-trainer Jochem Twisker was ook niet verrast door de afgelasting. "Ik vond wel dat we iets moesten plannen voor áls er weer iets kon, maar dat was dus tegen beter weten in", zegt hij. "Ik heb in januari al geroepen dat de KNVB zich moet richten op het seizoen 2021-2022, omdat ik er geen geloof in had dat er een alternatieve competitie gespeeld kon worden."
"Clubs kijken ook al steeds meer naar volgend jaar. Het was daarom mooi geweest als het toernooi in de regio door kon gaan", geeft Twisker aan. "Wij trainen nu nog een keer per week en na Pasen wordt dat twee keer per week. Verder wachten we af. In de tweede helft van mei hebben we ook wat oefenduels gepland."
In juni geven de meeste amateurclubs hun spelers vakantie. "Begin juli gaan we dan verder met optrainen, een week eerder dan normaal. Je wil ze in die periode niet over de kling jagen. En dat de KNVB de competitie ook een week vervroegd heeft is raar. Je zou toch denken dat iedereen nu wat meer opbouw nodig heeft?"
Je merkt dat de spelers op zoek zijn naar een wedstrijdelement
Willem Romp (Eemdijk)
Voor Eemdijk-trainer Willem Romp was het ook geen verrassing dat het 'Kampioenschap van Utrecht' geschrapt werd. "Je bent afhankelijk van de besluiten. We hadden nog hoop, maar dat was toch ijdele hoop. Toen het nieuws binnenkwam was het toch wel even een baalmomentje", zegt hij.
"Hopelijk kunnen we binnenkort helemaal de training oppakken. Je merkt dat de spelers op zoek zijn naar een wedstrijdelement. Dat is ook een leuke prikkel op de training", aldus Romp, die in april dus geen oefenwedstrijden kan spelen. "We hadden in april al wat duels gepland, dus nu maar in mei. Ik sta goed in contact met trainers in de buurt, dus we kunnen dan altijd een paar wedstrijden plannen."

Gelatenheid

Volgens René van der Kooij van Hercules was er geeneens sprake van teleurstelling. "Het was meer gelatenheid", beschrijft hij. "Je rekent nergens meer op en leeft per dag. We halen wel heel veel plezier uit de training met de groep. Dat merk ik aan de houding van de spelers. Zij zijn gretig, maar weten ook dat het niet anders is."
"Maar wie maakt zich nog druk om een Regio Cup als er dagelijks duizenden coronabesmettingen bij komen? Het is prima zo. In mei gaan we onderling wat spelen en hopelijk eind mei wat oefenduels. Die wedstrijden met het toernooi waren leuk, maar wellicht komt er alsnog wel een mini-toernooi in de regio straks", aldus Van der Kooij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.