Utrechtse raad: 'Dit is de laatste keer dat er extra gemeentegeld gaat naar de Vuelta'

© RTV Utrecht / Edwin Schuijl
UTRECHT - De Utrechtse organisatie van de wielerronde de Vuelta krijgt nog eens een kwart miljoen euro extra van de gemeente Utrecht. Dat geld is nodig om het evenement de allure te geven die het vorig jaar had moeten krijgen. De start van de Ronde van Spanje in de Domstad werd vorig jaar afgelast vanwege Corona. Wellicht kan die start volgend jaar alsnog in Utrecht plaatsvinden, maar dat kost extra geld. Een deel van de gemeenteraad is tegen extra geld voor dit evenement.
Het verzoek van wethouder Klaas Verschuure aan de gemeenteraad viel niet bij iedereen in goede aarde. Hij wil 250.000 euro extra, naast de miljoenen die er al naar het evenement zijn gegaan. PVV-er Henk van Deùn verwoordt het duidelijk: "Er is nog geen zicht op een normale wereld. Horeca en winkeliers zijn ten einde raad. Wij geven dit geld liever aan hen, dan aan de Vuelta." De PVV krijgt steun van onder andere de SP. Ook PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth is tegen: "Je kan die miljoenen beter besteden aan mensen die het echt nodig hebben."

Vervuilend Massa-evenement

De Partij van de Dieren gaat een stap verder. De meeste partijen hebben geen problemen met het evenement op zich, maar wel met het geld dat er heen moet. Fractievoorzitter Maarten van Heuven van de PvdD ziet het liefst dat het hele evenement wordt afgelast. "We moeten geen extra geld steken in dit vervuilende massa-evenement." Wat hem betreft gaat de stekker eruit. Dan komen er miljoenen beschikbaar die elders besteed kunnen worden.
Cor Jansen van Utrecht Marketing ziet de komst van de Vuelta wel zitten
Wat GroenLinks vindt over het extra geld naar het wielerspektakel is niet helemaal duidelijk. Raadslid Julia Kleinrensink gaf aan dat het voorstel van wethouder Verschuure op steun van GroenLinks kan rekenen: "Vanwege het coalitieakkoord." Daarmee bedoelt ze dat bij de onderhandelingen voor de coalitie tussen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie is afgesproken dat de partijen de komst van de Vuelta naar de Domstad zullen steunen. De ChristenUnie spreekt uit dat ze moeite hebben met het extra geld dat nodig is. Maar vanwege het coalitieakkoord zullen ze ook voor stemmen.

Vol voor gaan

Drie partijen zijn openlijk enthousiast, dat zijn de VVD , Student & Starter en de D66. Has Bakker (D66): "Laten we er vol voor gaan." Volgens hem is er koudwatervrees bij de andere partijen, volgens hem is de stad financieel wijzer geworden van de start van de Tour de France.
Veel partijen twijfelen of het evenement volgend jaar wel zal kunnen doorgaan, vanwege de corona-crisis. Ze noemen het optimisme van de wethouder 'koffiedik kijken'. Daarnaast wil de raad de garantie dat de start van het circus door publiek bezocht kan worden, en dat de geplande wijkactiviteiten doorgaan. Verschuure ruilt het koffiedik in voor een glazen bol, als het gaat of het een openbaar evenement wordt. "Daar ga ik 100% voor, maar ik kan geen 100% goudgerande garantie geven dat het ook gaat lukken. Ik heb geen glazen bol wat er in de toekomst gaat gebeuren."

Geen cent extra

Een motie van de Partij voor de Dieren en de PvdA roept de wethouder op, om te beloven dat dit echt de laatste keer is dat er extra geld gevraagd wordt. Die motie werd door een ruime meerdeheid aangenomen. Ook GroenLinks stemde voor deze motie. Het betekent dat de wethouder niet nog een keer naar de raad hoeft te komen om te vragen om extra geld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.