Edson Braafheid speelde WK finale met Eljero Elia: 'Hij kan hier de smaakmaker worden'

UTRECHT - Elf jaar geleden kwam Edson Braafheid als invaller in actie tijdens de WK-finale van 2010 tegen Spanje. Na 71 minuten verving de oud-speler van FC Utrecht Giovanni van Bronkhorst. In diezelfde wedstrijd kwam de huidige linkerspits van FC Utrecht, Eljero Elia, als invaller voor Dirk Kuijt binnen de lijnen. Vrijdag was Braafheid te gast in Een Berg Sport.

Smaakmaker

Elia kwam afgelopen zomer naar FC Utrecht en heeft het, mede door blessures, nog niet echt laten zien in de Galgenwaard. Braafheid kent zowel FC Utrecht en de mentaliteit van de club, als Elia erg goed. "Ik heb hem bij FC Twente leren kennen. Hij was toen niet bewust met het spelletje bezig. Nu vind ik hem een hele complete buitenspeler die elke verdediger een lastige wedstrijd kan bezorgen. En hij voert ook zijn verdedigende taken uit."
De Utrechtse mentaliteit is eerst zien dan geloven. Pas als Elia iets heeft laten zien, zullen de fans hem gaan waarderen. "Hij heeft de aandacht nodig. Als je daar de energie en tijd insteekt, gaat zich dat uitbetalen, zonder twijfel", zegt Braafheid. "Utrecht heeft altijd een smaakmaker in het elftal. Eljero kan die smaakmaker worden, die kwaliteiten heeft hij. Utrecht kan het beste uit Eljero halen, zelfs nu nog. En dan gaan ze echt van hem genieten, want die man heeft kwaliteiten."

Geen favoriete club

Braafheid, 37 inmiddels, speelde tussen 2003 en 2007 ruim negentig duels voor FC Utrecht. Hij won er de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal. In 2016 keerde hij met clubs als Bayern München, Lazio Roma en Celtic achter zijn naam, terug in de Galgenwaard. In 2018 vertrok hij weer, dit keer naar Amerika.
"FC Utrecht was het begin van een mooie carrière", zegt Braafheid, die geen favoriete club kan aanwijzen uit het rijtje van clubs waar hij speelde. "Ik heb echt bij elke club wel een verhaal. En niet omdat ik nu hier zit, maar bij FC Utrecht heb ik wel de basis gelegd. Daarom ben ik ook teruggekomen."
Braafheid keerde terug in de Galgenwaard met tien interlands in zijn tas. "Ik kwam bij Oranje toen ik bij FC Twente speelde. Dat is natuurlijk een jongensdroom die werkelijkheid wordt. Ik had al tegen Sneijder, Van der Vaart en Van Persie gespeeld. En nu ging ik zij aan zij met ze spelen."
Dat leidde in 2010, Braafheid speelde voor Bayern München, tot de selectie voor het WK in Zuid Afrika. "Ik heb het hoogst haalbare gehaald. Hoe langer het duurt, hoe trotser ik word, want er zijn niet veel voetballers die op dat podium hebben mogen spelen en ik ben er één van. Ik ben daar supertrots op nu."
Inmiddels woont Braafheid met zijn gezin in de Verenigde Staten. "Ik speel bij Palm Beach Stars. Ik kan daar afbouwen als voetballer, maar heb ook een rol buiten het veld. De club wil de Pro League in."
Hij is nu even in Nederland. "Ik ben heel blij dat hier ben maar ik kna niet wachten tot ik terug ga."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.