Oranje wint voor 5.000 toeschouwers tweede WK-kwalificatieduel

Stéphanie Frappart was vanavond de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een duel van het Nederlands elftal leidde.
Stéphanie Frappart was vanavond de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een duel van het Nederlands elftal leidde. © ANP
AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft de thuiswedstrijd tegen Letland gewonnen. In de Johan Cruijff ArenA werd het door doelpunten van Steven Berghuis en Luuk de Jong 2-0.
Letland kwam er nauwelijks aan te pas vanavond. Oranje bouwde 35 doelpogingen op tegen de Letten en verzilverde daar slechts twee van. Nederland vervolgt de WK-kwalificatie dinsdag met een uitwedstrijd tegen Gibraltar. Turkije en Montenegro leiden na twee duels in groep G van het kwalificatietoernooi voor het WK van 2022 in Qatar met 6 punten. Nederland en Noorwegen volgen op 3 punten.

Toeschouwers

Het waren vanavond niet de 22 voetballers die voor de opmerkelijkste feiten van de wedstrijd zorgden. Voor het eerst sinds november 2019 speelde Oranje weer voor publiek. Zo'n 5.000 toeschouwers volgden de verrichtingen vanaf de tribune in een Fieldlab-experiment. Doel van de proef is om te onderzoeken of en hoe de stadions weer publiek kunnen ontvangen, nadat de coronacrisis dat lange tijd onmogelijk heeft gemaakt.
Ook het vermelden waard was dat een wedstrijd van de Nederlandse voetbalmannen voor het eerst werd geleid door een vrouwelijke arbiter. Scheidsrechter was de Franse Stéphanie Frappart, die onder meer ook de WK-finale van de Oranje Leeuwinnen in 2019 floot.

Mensenrechten

Vlak voor de aftrap van het duel lanceerde het Nederlands elftal de actie Football Supports Change. De spelers betraden het veld in een zwart shirt met die tekst en op de aanvoerdersband, die vanavond een aantal keer werd doorgegeven, stond het logo van de campagne. Oranje vraagt zo aandacht voor de mensenrechten in Qatar, waar in 2022 het WK wordt gehouden.
Matthijs de Ligt, die vanavond op een steenworp van zijn oude woonplaats Abcoude speelde, verklapte vrijdag al dat Oranje de situatie in Qatar onder de aandacht wil brengen. Buitenlandse arbeiders bouwen daar in slechte omstandigheden aan WK-stadions. Er is geen persvrijheid in Qatar en homoseksuele mannen lopen het risico op gevangenisstraf. De KNVB was in 2010 geen voorstander om het WK aan Qatar toe te wijzen maar wil de mondiale eindronde gebruiken om diplomatieke druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen.

Amnesty International

De Nederlandse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageerde snel op de actie van Oranje. "Mooi begin jongens. Maar er is meer nodig. Laat FIFA weten dat ze meer moeten doen tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar. Zouden jullie voor échte verandering ook onze petitie willen tekenen en delen?"
Daarmee doelde Amnesty NL op de oproep die de organisatie onlangs deed om ervoor te zorgen dat Qatar de mensenrechten beschermt van alle arbeidsmigranten, onder wie degenen die betrokken zijn bij het WK 2022. "Samen zetten we de FIFA onder druk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.