Snowboardster Melissa Peperkamp kan zich gaan richten op de Spelen: 'Ik ben heel tevreden over dit seizoen'

© Team Red Bull
IJSSELSTEIN - Nog één wedstrijd en dan zit het seizoen er op voor snowboardster Melissa Peperkamp. Nadat afgelopen weekend het World Cupseizoen werd afgesloten, staat de 16-jarige IJsselsteinse volgende maand nog aan de start op de Europa Cup. Daarna volgt een korte vakantie.
"Vijf dagen, langer niet", zegt Peperkamp daarover. "Dan gaan we ons zomerprogramma in om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen." In dat nieuwe seizoen staat één periode nu al rood omcirkeld in de agenda van Peperkamp: van 4 tot met 20 februari 2022 zijn namelijk de Olympische winterspelen in China. "Ik ben al gekwalificeerd, dat geeft rust." In de zomer doet ze vooral krachttraining. "Veel trampolinespringen!"
De Olympische Spelen zijn het hoofddoel van het seizoen 2021-2022. "Maar er zijn ook World Cups en andere wedstrijden. De Spelen zijn de rode draad in het seizoen, maar om daar goed te zijn moet je ook op de andere wedstrijden goed presteren."

Onvoorspelbaar

Peperkamp, die naast haar sportcarrière een MBO opleiding Zorg en Welzijn volgt in Arnhem, boekte dit weekend in het Zwitserse Silvaplana het beste World Cupresultaat van haar loopbaan. "Vijfde, dat had ik nog nooit gehaald. Vorig jaar, in mijn eerste World Cup-jaar was ik al een keer zesde geworden. Ik ben heel tevreden over dit seizoen."
Het zijn tot nu toe uitschieters voor Peperkamp. Ter verduidelijking: tijdens het WK haalde ze noch op de Big Air, noch op de slopestyle de finale. Een ambitie voor de Olympische Spelen spreekt ze dan ook niet uit. "Ik boek nog elke dag vooruitgang, maar dit is zo'n onvoorspelbare sport." Maar ze vindt het ook het mooiste onderdeel van het snowboarden. "Je kunt eigen draai eraan geven, je grenzen verleggen en je eigen stijl ontwikkelen."

Jury

Sommigen vinden het een nadeel dat die onderdelen, net als bijvoorbeeld kunstschaatsen en turnen, jurysporten zijn. Toch heeft Peperkamp bewust niet voor de snelheidsonderdelen van het snowboarden gekozen. "Ik vind het niet per se een nadeel dat ik door een jury word beoordeeld. Je leert heel snel waar ze naar kijken en je weet wat ze mooi vinden."
Zes jaar was ze, toen ze voor het eerst door haar ouders werd meegenomen op wintersport. Haar talent bleek als snel, en toen ze naar de middelbare school ging, werd dat een LOOT-school: een school met speciale programma's en vrijstellingen voor leerlingen die topsport bedrijven. Peperkamp belandde op VOLT, de VMBO-afdeling van het Leidsche Rijn College. "Dat was de dichtstbijzijnde LOOT-school voor mij", verklaart ze de keuze voor Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.