Roeier Kaj Hendriks niet naar EK: 'Kans op Olympische Spelen nu wel erg klein'

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Kaj Hendriks is de opvallende afwezige in de selectie voor het EK roeien van volgende maand in Italië, die deze week bekend werd gemaakt. De 32-jarige roeier van het Utrechtse Triton pakte afgelopen najaar nog brons op het EK, als lid van de Holland Acht.
"Ik mocht in oktober invallen voor een geblesseerde collega", vertelt Hendriks. "Dit jaar zijn er geen selectiewedstrijden gehouden. Daardoor zijn de ploegen ten opzichte van vorig jaar onveranderd." En dus is er, nu de geblesseerde collega weer fit is, voor Hendriks geen plaats in de boot. "Er is voor mij alleen een reserveplek beschikbaar."

Balen

Hendriks had, zoals zoveel sporters, afgelopen zomer na de Olympische Spelen van Tokio willen stoppen. Omdat de Spelen als gevolg van de coronapandemie met een jaar werden uitgesteld, ging ook hij nog een jaar door. Nu is het maar de vraag of dat leidt tot Olympische deelname. "De kansen dat ik daar kom zijn nu wel klein geworden."
Ik wist dat dit scenario een van de uitkomsten zou kunnen zijn
Kaj Hendriks
Dat betekent dus waarschijnlijk geen herhaling van het succes van de Spelen van Rio in 2016, toen Hendriks met de Holland Acht brons pakte. "Natuurlijk is dat balen", vervolgt Hendriks. "Ik had een ander idee toen ik besloot na Rio nog vier jaar door te gaan. Maar ik wist ook dat dit scenario een van de uitkomsten zou kunnen zijn."

Veel brons, weinig goud

Tokio of niet, dit is hoe dan ook het laatste seizoen van Kaj Hendriks als wedstrijdroeier. Hij kan terugkijken op een mooie loopbaan. Naast de bronzen plakken van Rio 2016 en het EK van 2020 werd hij ook derde met de Holland Acht op het WK van 2015. "Leuk hoor, al dat brons, maar ik win liever goud."
Dat won hij ook, twee keer zelfs. Maar dat was op een minder aansprekend onderdeel. In de vier zonder stuurman was Hendriks de beste op het EK van 2013 en op het WK van 2015.
(verder lezen onder de foto)
Hendriks wint de Varsity: 'Misschien wel mijn mooiste zege'
Hendriks wint de Varsity: 'Misschien wel mijn mooiste zege' © Fotostudio RedGreenBlue
Maar de klap op de vuurpijl was de zege met Triton in de Varsity van 2019, voor de Utrechters de eerste zege in de Varsity in 52 jaar. "Dat was misschien wel de mooiste overwinning uit mijn loopbaan", stelt Hendriks.
Misschien, heel misschien, komt er deze zomer een nog mooiere. Want Hendriks blijft hopen op een wondertje. "Reserves zijn ook nodig. Soms loopt een seizoen anders dan gedacht en komt er weer toch weer een plekje beschikbaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.