Matthijs de Ligt kijkt uit naar EK na schouderoperatie en 20 dagen corona

© Orange Pictures
ABCOUDE - Het kan altijd beter, zei Matthijs de Ligt na de ruime uitzege van het Nederlands elftal op Gibraltar (0-7) in de WK-kwalificatie. "Als je het mij vraagt, dan hadden we nog wel vaker kunnen scoren. Maar we moeten denk ik gewoon tevreden zijn. Het gelijkspel van Turkije is ook een mooi cadeautje."
In de schaduw van de beroemde 426 meter hoge rots met berberapen evenaarde Oranje de hoogste score op vreemde bodem in een WK-kwalificatieduel. Gibraltar, de nummer 195 van de wereldranglijst, hield bijna een helft stand op het kunstgras van het pittoreske Victoriastadion. Maar de thuisploeg capituleerde toen Oranje na rust nog offensiever ging spelen.
"De eerste helft deed me een beetje denken aan ons duel van zaterdag met Letland", zei de 21-jarige verdediger van Juventus. "We hadden bij rust denk ik niet met 1-0 maar met 4-0 of 5-0 voor moeten staan. Maar toch deden we in mijn ogen niet genoeg om heel veel kansen te creëren. Dat deden we in de tweede helft veel beter. Met Ryan Gravenberch erbij hadden we op het middenveld steeds een mannetje meer. Ik was na rust vaak onze enige verdediger."

In eigen hand

Gibraltar verscheen met zeven profs een douanier, zakenman, politieman en medewerker van defensie aan de aftrap. "Maar je zag aan alles dat ze de wedstrijd van hun leven speelden", stelde de oud-verdediger van Ajax voor wie Juventus 75 miljoen euro over had. "Ze bleven maar gaan. Het waaide ook hard en die bal stuiterde op het kunstgras alle kanten op. Maar uiteindelijk konden ze het niet meer belopen. Noorwegen won hier vorige week maar met 3-0. En die hebben met Haaland toch een aardige spits."
Oranje kwam in Gibraltar tot 35 doelpogingen, net als zaterdag tegen de Letten. "Noem mij een ploeg die zoveel kansen creëert", zei De Ligt. "Dat is positief in de aanloop naar het EK. De manier waarop we vier doelpunten tegen kregen tegen Turkije mag natuurlijk niet. Daar hebben we over gesproken."
Meevaller voor Oranje was het gelijkspel van Turkije tegen Letland (3-3). De Turken leiden de poule nog met 7 punten, maar Nederland, Montenegro en Noorwegen volgen op slechts 1 punt. "Nu hebben we echt alles weer in eigen hand", zei De Ligt over de strijd om de groepszege.

Coronabesmetting

Als Oranje eind mei weer bijeen komt, dan start de voorbereiding op het EK waar De Ligt een vooralsnog teleurstellend voetbaljaar wil goedmaken. Voor de centrale verdediger begon het seizoen pas in november, na een schouderblessure. "Ik zat in januari net weer in het juiste ritme toen ik corona kreeg", zei hij. "Dat heeft mij 20 dagen gekost en pas na zo'n anderhalve maand voelde ik me echt weer fit."
Met een achterstand van 10 punten op koploper Internazionale is een tiende landstitel op rij voor Juventus ver weg. FC Porto schakelde de 'Oude Dame' uit in de achtste finales van de Champions League. "Dat is allemaal niet wat we willen", zei De Ligt. "Maar de competitie is nog niet afgelopen en we spelen nog wel de bekerfinale tegen Atalanta."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.