FC Utrecht op bezoek bij hekkensluiter: 'Als we niet winnen ligt dat aan ons zelf'

Tommy St. Jago ontbreekt tegen ADO
Tommy St. Jago ontbreekt tegen ADO © fcutrecht.nl
UTRECHT - Zonder Tommy St. Jago, maar met de van een blessure herstelde Sander van de Streek en Simon Gustafson reist FC Utrecht zondag af naar Den Haag voor de uitwedstrijd tegen hekkensluiter ADO Den Haag. Waarom St. Jago ontbreekt wordt om privacyredenen niet naar buiten gebracht.
Wie hem vervangt is ook nog niet bekend. "We hebben dat nog niet besloten. Bergström is een mogelijke vervanger, maar Benamar kan ook", zegt trainer René Hake, die wel aangeeft dat Adrián Dalmau, ondanks zijn winnende treffer tegen Fortuna Sittard, weer vanaf de bank zal starten. "Aan de ene kant zou het goed als hij scoort als we hem nodig hebben, maar als we hem niet nodig hebben is het ook goed. Want het gaat om de teamprestatie", zegt de trainer.
René Hake over ADO - FC Utrecht
FC Utrecht morste dit seizoen met regelmaat punten tegen ploegen waartegen het geacht werd te winnen. Dat gebeurde vooral in thuiswedstrijden. Tegen Fortuna Sittard, ADO Den Haag en PEC Zwolle werd gelijkgespeeld, van Emmen werd zelfs verloren. "Maar ik denk dat we de laatste periode wel hebben laten zien dat we ook tegen de kleinere ploegen onze wedstrijden wel winnen", zegt aanvaller Mimoun Mahi.
Mahi refereert dan aan de uitduels tegen RKC en Fortuna Sittard. "Dan zie je dat we een stap hebben gemaakt ten opzichte van de eerste seizoenshelft. Hopelijk kunnen we die lijn doortrekken en waken voor wat er tegen Emmen is gebeurd. Daar zijn we extra scherp op." René Hake vult aan: "Ook tegen ADO zal niet alles goed gaan, maar we moeten wel onze taken blijven uitvoeren."

ADO lelijke eendje

ADO Den Haag is volgens velen dit seizoen de slechtste ploeg van de eredivisie. Maar daarin schuilt ook een gevaar. "Zij zijn de spreekwoordelijke kat in het nauw", zegt trainer René Hake. "En die rare sprong die zo'n kat maakt moeten ze niet tegen tegen Utrecht maken. En of ze die wel of niet kunnen maken ligt aan ons.
Als je kijkt naar de kwaliteit van de selectie, lijdt het geen twijfel. FC Utrecht is de favoriet en moet in Den Haag gewoon winnen. "Als wij allemaal doen wat we kunnen en ons niveau halen, dan ben ik ervan overtuigd dat we deze wedstrijd gaan winnen", zegt Mimoun Mahi. De aanvaller waarschuwt echter ook. "Onderschatting is de grootste valkuil. Ze staan stijf onderaan en ze moeten echt winnen. Maar wij moeten ook de lijn naar boven trekken."
Mimoun Mahi blikt vooruit op ADO-uit
Kortom: als FC Utrecht zondag niet wint, heeft de ploeg dat aan zichzelf te wijten, vindt ook René Hake. "Maar dat is altijd zo, als je verliest moet je de schuld bij jezelf zoeken. Dat is zelfs zo als je tegen Barcelona speelt, al is het tegen Barcelona nog moeilijker winnen dan tegen ADO, da's wel duidelijk."

Historie

FC Utrecht speelde in de beker en de eredivisie 34 keer een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Beide teams wonnen elf keer. De laatste uitzege van FC Utrecht in de Hofstad was in de openingsronde van vorig seizoen. Na een 2-0 achterstand won FC Utrecht toen, mede dankzij twee Haagse eigen doelpunten, met 4-2. Gyrano Kerk en Nick Venema scoorden voor FC Utrecht.
Een half jaar eerder leed FC Utrecht de grootste uitnederlaag ooit tegen ADO. Het werd toen maar liefst 5-0 voor de Hagenaars. Dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen beide ploegen in Utrecht in 1-1. FC Utrecht kwam op voorsprong via de nu geblesseerde Justin Hoogma. Michiel Kramer maakte gelijk.
Justin Hoogma, doelpuntenmaker in de thuiswedstrijd tegen ADO
Justin Hoogma, doelpuntenmaker in de thuiswedstrijd tegen ADO © fcutrecht.nl
Met Kramer is ook één van de spelers genoemd die zondag tegen hun oude club spelen. Bij ADO maakt ook FC Utrecht-huurling Jonas Arweiler deel uit van de selectie. FC Utrecht-aanvaller Eljero Elia speelde 59 duels voor ADO, de club waarvoor hij in het betaalde voetbal debuteerde.
ADO Den Haag won dit seizoen pas twee keer, in beide gevallen betrof het een uitwedstrijd. De laatste keer dat de ploeg thuis won was op 19 januari 2020. Tegen RKC werd het toen 2-0. FC Utrecht kan zondag voor de vijfde keer op rij een uitwedstrijd winnen. Dat zou een clubrecord zijn. "Dat wist ik niet", zegt Mimoun Mahi daarover. "Maar dat record hebben we binnen handbereik."
ADO Den Haag - FC Utrecht begint zondag om 14.30 uur en staat onder leiding van Dennis Higler. De wedstrijd is live te volgen bij Radio M Utrecht in het sportprogramma namen & Rugnummers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.