Groenendijk kent ADO en FC Utrecht goed: 'Je moet ze niet onderschatten'

UTRECHT - Alfons Groenendijk kwam als speler in actie voor zowel FC Utrecht als ADO Den Haag. De twee clubs nemen het zondag tegen elkaar op in de eredivisie. In de herfst van zijn loopbaan kwam Groenendijk, op 34-jarige leeftijd, als speler in de Domstad terecht. "Dat was een gouden tijd", spreekt de voormalig voetballer in Een Berg Sport op RTV Utrecht.
Het eigen spel van FC Utrecht is op dit moment verzorgd
Alfons Groenendijk
Groenendijk speelde drie seizoenen voor FC Utrecht. Tussen 1998 en 2001 droeg hij 51 keer het Utrechtse shirt en daarin scoorde hij zeven keer. "In mijn eerste jaar speelde ik met Michael Mols. Dat was één van de allerbeste waar ik mee heb gespeeld", blikt Groenendijk terug. "Hij was zo verschrikkelijk goed." Verder speelde Groenendijk voor Roda JC, Ajax, Sparta Rotterdam en Manchester City.
Alfons Groenendijk over zijn tijd bij FC Utrecht
In zijn tijd als speler bij FC Utrecht ontfermde Groenendijk zich over de 17-jarige Dirk Kuyt. "Mark Wotte, de trainer in die tijd, vroeg mij om hem van het station te halen. Ik had daar eigenlijk geen zin in want ik moest een half uur omrijden. Uiteindelijk heb ik dat twee jaar gedaan, daar is wel een band ontstaan. We hebben nog steeds contact."

Waken voor onderschatting

FC Utrecht-hoofdtrainer René Hake vindt dat zijn ploeg van ADO moet winnen. De Hagenezen staan laatste in de eredivisie, dus waakt de oefenmeester voor onderschatting. Analist Gert Kruys is het helemaal met Hake eens. "Laten we niet hopen dat we sociale dienst voetbal gaan spelen. FC Utrecht moet dit soort wedstrijden gewoon winnen", zegt Kruys.
Geen sociale dienst voetbal gaan spelen
Gert Kruys
Groenendijk denkt dat hekkensluiter ADO voor de laatste kans zal vechten. "Maar ze winnen de laatste tijd heel weinig. En Utrecht won juist de laatste vier uitwedstrijden. De statistieken zijn dus wel in het voordeel van FC Utrecht. Maar je moet ze niet onderschatten. Twee jaar geleden won ik (Groenendijk was toen trainer van ADO, red), met 5-0 van FC Utrecht. Dat geloof je nu haast niet." Groenendijk was van februari 2017 tot en met december 2019 de hoofdtrainer van ADO.
De heren aan tafel over het duel van komende zondag
"Het eigen spel van FC Utrecht is op dit moment verzorgd, niet alleen maar de beuk erin. Ze hebben veel technisch vaardige spelers. Utrecht moet gaan voetballen", ziet Groenendijk.
De prognoses voor ADO Den Haag - FC Utrecht
Kruys vindt dat FC Utrecht niet teveel moet breien. "Ze moeten met de scherpte en instelling zoals tegen Willem II ten tonele komen", zegt Kruys die FC Utrecht in Tilburg met 0-6 zag winnen. De analist denkt dat het komende zondag 1-2 wordt in het voordeel van de Utrechters.
Korneel Evers blikte in zijn ode terug op een bijzonder duel dat wee jaar geleden werd gespeeld

Toekomstige hoofdtrainer Rick Kruys

Ook kent Groenendijk de huidige assistent-trainer van FC Utrecht: Rick Kruys. De twee werkten samen bij Excelsior, Groenendijk als trainer en Kruys als speler. "Hij was tactisch al heel sterk. Hij kon wedstrijden lezen, dat is als trainer heel fijn", vertelt Groenendijk. "Ik heb altijd een hoge pet van hem op gehad. Ik zie in hem een toekomstige trainer op een bepaald niveau."
Groenendijk heeft een hoge pet op van Rick Kruys

Mihai Nesu

Groenendijk is ook technisch manager geweest bij het Roemeense U Cluj. Daar kwam hij in aanraking met Mihai Nesu. "Daar werkte ik met George Ogararu (toentertijd trainer van U Cluj, red), Nesu is een goede vriend van hem. Hij had toen al het vreselijke ongeluk gehad. Nesu kwam toen in de kleedkamer. Dat was een heel emotioneel moment."
Hoe Nesu ermee omgaat dat is echt geweldig
Alfons Groenendijk
"Iedereen was toen muisstil. Nesu, zijn mentaliteit en weerbaarheid dat is echt ongelofelijk. Wat hij heeft meegemaakt dat weten we natuurlijk allemaal, maar hoe hij ermee omgaat dat is echt geweldig." Nesu raakte in 2011 op een training bij FC Utrecht ernstig geblesseerd. Daar hield de Roemeense verdediger uiteindelijk een dwarslaesie aan over.
In Roemenië kwam Groenendijk in aanraking met voormalig FC Utrecht-speler Mihai Nesu

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.