Werkloze amateurtrainers komen niet aan de bak: 'Er komt niets vrij!'

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Trainers uit de top van het amateurvoetbal die aan het begin van dit seizoen zonder club zaten, zitten dat waarschijnlijk aan het begin van het komende seizoen nog steeds. De oorzaak: door de coronacrisis liggen de competities stil en worden er ook geen trainers ontslagen. Bovendien worden de meeste contracten met zittende trainers verlengd.
"Iedereen zit op zijn plek, niemand verliest een wedstrijd en dus ontstaat er geen trainerscaroussel", zegt Niek Oosterlee, tot eind vorig seizoen trainer van het Veenendaalse GVVV. "Mijn vertrek bij GVVV had niet op een slechter moment kunnen komen. Het is op dit moment een vrij uitzichtoze situatie."
Het is een vrij uitzichtloze situatie
Niek Oosterlee
Dat ondervindt ook Scott Calderwood, een van de weinige trainers die tijdens dit vrijwel voetballoze seizoen moest vertrekken bij zijn club. "Een nieuwe club vinden is lastig, zo niet onmogelijk", zegt de voormalig DOVO-trainer. "Er komt niets vrij!"

Loonoffer

En dat is ook logisch. Clubs die dit seizoen met een nieuwe trainer begonnen, zoals IJsselmeervogels, GVVV, Hercules en Hoogland, zagen in de zes gespeelde officiële duels geen aanleiding om hun trainer de wacht aan te zeggen. En daar komt nog iets bij, denkt Niek Oosterlee. "Veel trainers hebben een loonoffer gebracht omdat de clubs het door verminderde inkomsten zwaar hebben. Die clubs voelen zich daarom ook moreel verplicht om met die trainer door te gaan."
Ik kijk wel of het weer gaat kriebelen
Raymond Prins
Oosterlee heeft het er moeilijk mee. "Je merkt dat vrijwel je hele sociale leven zich afspeelt rond het voetbal. En dat valt nu weg", zegt hij. Maar dat geldt niet voor iedereen. Raymond Prins, die vorig seizoen een sabattical nam na vier seizoenen bij derde divisionist Hoogland, staat er heel anders in. "Afgelopen jaar zonder voetbal is mij goed bevallen", zegt hij.
En dus is Prins heel stellig: "Ik ga komend seizoen ook geen seniorenteam trainen." In tegenstelling tot Oosterlee kreeg Prins wel een enkel telefoontje. "Maar ik heb nu geen interesse. Ik train Hoogland O14-1, waar mijn jongste zoon speelt. En dan kijk ik wel of het weer gaat kriebelen. Of niet..."
Raymond Prins traint volgend seizoen de jeugd bij Hoogland
Raymond Prins traint volgend seizoen de jeugd bij Hoogland © Orange Pictures
Oosterlee hoeft dat niet te ervaren, voor hem kriebelt het enorm. "Ik mis het heel erg, maar ze zitten op dit moment niet op mij te wachten." Op de suggestie dat er in elk geval één derde divisieclub in het Utrechtse nog wèl naar een trainer zoekt, reageert de voormalig GVVV-trainer heel stellig. "Als je trainer van GVVV bent geweest, kan je onmogelijk overstappen naar DOVO!"
Peter Visee dacht daar elf jaar geleden anders over. De Baarnaar was van 2005 tot 2008 trainer van GVVV. Na twee jaar Elinkwijk stapte hij in 2010 over naar DOVO, waar hij het ruim drie seizoenen volhield.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.