4.000 toeschouwers welkom bij FC Twente - FC Utrecht eind april

© fcutrecht.nl
UTRECHT - Aan het einde van deze maand keert het publiek terug in de voetbalstadions. De dertigste speelronde in de Eredivisie, van 23 tot en met 25 april, maakt deel uit van een grootschalige pilot van de overheid om met gebruik van toegangstesten de samenleving weer te openen.
Zo mogen bij de wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht op zondag 25 april 4.000 toeschouwers naar binnen. De 36e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie, met acht wedstrijden op vrijdag 30 april, maakt ook deel uit van de pilot. Bij TOP Oss-Jong FC Utrecht mogen dan 500 supporters naar binnen.
De voetbalfans die naar binnen mogen, moeten binnen 24 uur voor de wedstrijd een coronatest ondergaan in een teststraat. Wie een negatieve uitslag heeft, kan die aan de stadionpoort laten zien via de CoronaCheck-app en mag naar binnen. De toeschouwers moeten zich op de tribunes houden aan de verplichte onderlinge 1,5 meter afstand.
In de eerste weken van het seizoen mochten de betaaldvoetbalclubs ook een beperkt aantal toeschouwers ontvangen, maar eind september besloot het kabinet vanwege de verslechterende coronasituatie in Nederland om dat te verbieden.
De hoop en de verwachting is dat in mei meer wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden, al is die garantie er nog niet
Matthijs Keuning, Supporterscollectief Nederland

Ingewikkeld

Voetbalsupporters zitten wel met veel vragen nu ze eind april na bijna zeven maanden weer het stadion in mogen. Het aantal toeschouwers dat bij de pilot in coronatijd wordt toegelaten is nog zo beperkt, dat de clubs moeilijke keuzes moeten gaan maken: wie mag naar binnen en wie niet?
"Dat is super ingewikkeld", zegt Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle profclubs zijn aangesloten. "De komende dagen gaan we daarover in gesprek met een afvaardiging van de KNVB en de clubs."
Mogelijk moet via loting worden bepaald welke seizoenkaarthouders eind april aan de beurt zijn. "De hoop en de verwachting is dat in mei meer wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden, al is die garantie er nog niet", zegt Keuning.
"Hopelijk is dit de opmaat naar meer. We moeten toch ergens beginnen. Als iedere club nog twee of drie wedstrijden met publiek mag spelen en dan met de capaciteit zoals in september, dus met een kwart van het stadion gevuld, dan kunnen de meeste seizoenkaarthouders nog een keer aan de beurt komen. We denken graag mee over wat haalbaar en realistisch is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.