Door de Lens van Ankie: aanstekelijk opgewekt

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - "Sinaasappelsap!" roepen ze in koor. "Ja, goed zo! Dat is echt veel beter dan cola na een wedstrijd hoor". Profwielrenster Belle de Gast is blij met het antwoord van de kinderen. Enthousiast gaat ze verder met haar vragen.
Ik zit met mijn camera op een muurtje op een schoolplein vlakbij het Cruyff Court Wesley Sneijder in de wijk Ondiep in Utrecht. Het is medio februari. Een paar weken geleden nog maar. Belle is door Sport Utrecht gevraagd om kinderen uit de buurt iets te vertellen over haar sport. Die vraag was duidelijk niet aan dovemansoren gericht.

Operatie

Met een grote tas vol fiets-shirtjes komt ze aanfietsen. Ook heeft ze een hele berg witte bidons bij zich, die ze voordat ze begint netjes uitstalt op de grond rondom haar racefiets. Belle vertelt dat ze al een tijdje geen wedstrijden meer heeft gereden, omdat ze aan het herstellen is van een pittige operatie aan een beknelde liesslagader.
Gelukkig gaat het de goede kant op. Ze hoopt snel weer te kunnen koersen. Nou, dat komt vast wel goed. Vandaag bruist ze in elk geval van de energie. En haar opgewektheid is aanstekelijk. De kinderen hangen aan haar lippen.

Bidonnenvoetbal

Na het kraken van de hersentjes is het tijd voor actie. Om warm te worden, slalommen de kinderen in twee rijen achter elkaar aan tussen een aantal bidons door. Dan volgt een spelletje tikkertje waarbij de tikkers door Belle persoonlijk, met oog voor detail, in een echt fietsshirt van de sponsor worden gehesen. Het stukje textiel doet wonderen. In no time ontpoppen de kinderen zich tot zelfverzekerde jonge wielrenners.
Tot slot is er ook nog tijd voor een wielervariant van het ouderwetse paaltjesvoetbal: bidonnenvoetbal. Nooit geweten dat wielrensters ook goed konden voetballen. Briljant om te zien.

Rentree

Afgelopen weekend lees ik bij het ontbijt dat Belle haar comeback heeft gemaakt. In België, tijdens de Scheldeprijs. Wat zal ze blij zijn, denk ik terwijl ik een slok neem van mijn vers geperste jus. Woensdag mag ze weer. Dan doet ze mee met de Brabantse Pijl. Ook in België. Als ze weer in Nederland koerst, krijg ik een berichtje van haar. Dat heeft ze me beloofd. Zo aardig. Ik kan niet wachten.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.