Talent heeft minimaal 1.000 trainingsuren per jaar nodig, maar mag nu niets

© Corné Kuipers/website Hugo van Houten
MONTFOORT - Je zult maar sporttalent zijn en in coronatijd helemaal niet mogen trainen. Hugo van Houten uit Montfoort is zo iemand. Terwijl vanaf komend weekend de tv-schermen van de BBC en Eurosport twee weken groen uitslaan vanwege het WK in Sheffield, zit Van Houten thuis, met het spinrag aan zijn keu.
"Hij heeft sinds 19 december nog twee keer gespeeld", vertelt vader Jaap. "Snookercentrum Utrecht in Vleuten is dicht vanwege corona, daar kan hij niet terecht." De twee keer dat het 14-jarige talent wel aan tafel stond was in de schuur van Nederlands kampioen Joris Maas. "Die heeft een snookertafel staan, daar zijn we twee keer naartoe gereden", aldus Jaap van Houten.
"Dat is dramatisch voor zo'n jongen", zegt vijfvoudig Nederlands kampioen Roy Stolk uit Zeist. Ook hij heeft sinds december geen keu meer in zijn handen gehad. "Je moet geluk hebben met een eigen tafel." Maar snookertafels zijn duur en groot, en maar weinig mensen hebben daar in huis plaats voor.

Knallen

Snooker is een sport van oefenen, oefenen, oefenen. Om in de buurt van de top te komen moet je behalve talent veel geduld hebben. Van Houtens Belgische coach Danny Moermans rekende twee jaar geleden voor RTV Utrecht voor dat een ijzeren trainingsdiscipline vereist is. "Tien jaar lang, elke dag minimaal drie uur trainen." Zo'n duizend uur per jaar dus. En zelfs dat is geen garantie.
Trainen in België zit er voor Van Houten, die in mei 15 wordt, dus niet in. En stilstand is achteruitgang. "Los van het feit dat je nu niet zomaar even de grens over mag, is ook daar alles dicht." Wat de consequenties zijn voor de loopbaan van de jonge Montfoorter zullen we waarschijnlijk nooit weten. "Het enige dat ik weet is dat hij weer wil gaan knallen zodra het kan", zegt vader Jaap.
De hoop is nu gevestigd op de Dutch Snooker Academy in het Brabantse Gilze. "Dat is in een bedrijfshal, geen horecagelegenheid. Die zijn open, een teamgenoot van Snookercentrum Utrecht. Daar wil ik best twee keer week met Hugo naartoe rijden", zegt Van Houten senior. "Vóór Corona zat ik vijf keer in de week met hem in de auto, ik moet toch wat met mijn tijd."
Hugo van Houten werd in 2018 Nederlands kampioen O14. In datzelfde jaar nam hi ook deel van het EK en WK O18.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.