De wederopstanding van Kampong: was Bos zo slecht of zijn Waasdorp en Dijkstra zo goed?

© Orange Pictures
UTRECHT - Het schokeffect is onmiskenbaar. Nadat Kampong vorige maand vrouwencoach Pieter Bos op non-actief zette, is de Utrechtse ploeg uit de as herrezen. Onder Bos stond Kampong troosteloos onderaan in de hoofdklasse. Met 7 punten uit vijftien duels dreigde degradatie naar de promotieklasse. Onder de nieuwe coaches Jisse Waasdorp en Marieke Dijkstra haalde Kampong ook 7 punten, alleen waren daar slechts drie wedstrijden voor nodig. Wat ging er fout onder Bos?

Onverwacht afscheid

Laten we om te beginnen de klok iets meer dan een jaar terugzetten. Kampong nam toen, vrij onverwacht, afscheid van Michiel van der Struijk, wiens contract nog een jaar doorliep. Op hockey.nl vertelde Van der Struijk destijds de reden: er was een nieuwe hoofdsponsor gevonden waardoor er meer budget kwam voor de vrouwen. En hij was niet genoeg om de ambities te verwezenlijken, vond Kampong.
Michiel van der Struijk: niet geschikt
Michiel van der Struijk: niet geschikt © Orange Pictures
"Ze hadden het idee dat ze met een ervaren en zichzelf bewezen hoofdklassedamescoach meer aantrekkingskracht op internationals zouden hebben," zei Van der Struijk, die inmiddels coach is van de mannen van Cartouche. Hij combineert die functie met het bondscoachschap bij de mannen van Jong Oranje.

Topcoach kwam niet

Maar de topcoach die Van der Struijks opvolger moest worden, werd niet gevonden. En dus moest Kampong een noodscenario uit de kast trekken. Pieter Bos, de assistent van Van der Struijk, werd hoofdcoach. Zijn cv was beperkt: hoofdcoach van de Voordaan-vrouwen, assistent bij Kampong en jeugdtrainer bij Kampong. Ook de gewenste topspeelsters kwamen niet naar de Laan van Maarschalkerweerd. Julia van den Heuvel van Den Bosch, María del Pilar Romang van Bloemendaal en Ina Stravasius van Voordaan. Dat was het.
Pieter Bos: pech
Pieter Bos: pech © Voordaan Guido van der Burg
Desondanks toonde Pieter Bos zich voor het seizoen voorzichtig optimistisch. Hij wist dat zijn ploeg dit jaar nog niet mee zou doen voor een play-offplaats, maar op termijn was het wel de doelstelling van Kampong. Maar Bos had pech: twee topspeelsters waren geblesseerd en het competitieprogramma koppelde Kampong in de eerste vijf duels aan de traditionele top drie: Amsterdam, SCHC en Den Bosch. Die duels werden -bijna vanzelfsprekend in hockeyland- verloren.
Maar ook van Pinoké werd verloren. Tegen Oranje Rood werd wel een punt gepakt maar het dieptepunt voordat de competitie werd stilgelegd was de 9-1 thuisnederlaag tegen HDM. En het kwam onder Bos, alle optimisme en goede bedoelingen ten spijt, niet meer goed. Ook niet na de hervatting, in januari. Hoewel in de laatste oefenduels voor de hervatting knap werd gewonnen van Den Bosch en HDM, ging het 'om het echie' niet goed.

Het bestuur grijpt in

Weliswaar werd tegen Laren de eerste seizoenszege geboekt, maar de uitwedstrijd tegen de andere degradatieconcurrent Victoria werd verloren. Tegen SCHC, Den Bosch en Amsterdam volgden opnieuw -soms nipte- nederlagen. De duels tegen Bloemendaal en Oranje Rood leverden twee gelijke spelen op. En toen greep het bestuur in.
Die ingreep was verklaarbaar. Omdat de competitie voorbij de helft is gekomen, gaat de ploeg die als laatste eindigt in de hoofdklasse degraderen naar de promotieklasse. Om dat te voorkomen werd Pieter Bos opzij geschoven en vervangen door het duo Waasdorp/Dijkstra. Die hebben er inmiddels drie wedstrijden opzitten. Uit tegen HDM, eerder dit seizoen in Utrecht nog met 9-1 te sterk, werd het 1-1. Nummer vijf Pinoké werd met 2-1 geklopt en afgelopen weekend kreeg HGC een pak slaag: 5-0.
5-0 winst tegen HGC
5-0 winst tegen HGC © RTV Utrecht
Dat roept de vraag op wat Waasdorp en Dijkstra dan anders -beter- doen dan Bos. In interviews na de wedstrijden vallen de speelsters Bos niet af. "We geven meer druk naar voren en komen meer in de cirkel van de tegenstander", zeggen ze. En "We hebben weer plezier en zelfvertrouwen." Maar de vraag waar dat dan zo snel vandaan komt, wordt niet beantwoord. Was Bos zo slecht? Zijn Waasdorp en Dijkstra zo goed? Of is het toch gewoon het schokeffect?
Deze week spelen de Kampong vrouwen tegen Laren (donderdag in Laren) en Victoria (zondag thuis). Als tegen die twee ploegen, de nummers elf en twaalf van de ranglijst, wordt gewonnen, lonkt zowaar de koppositie. In het rechterrijtje, maar toch.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.