100 dagen tot Tokio: 'Nog even puntjes op de i voor de Olympische Spelen beginnen'

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Nog 100 dagen en dan beginnen, zoals het er nu naar uitziet, de Olympische Spelen. Op 23 juli gaat het evenement dat eigenlijk vorig jaar zou zijn, eindelijk van start in Tokio. Een jaar geleden werd het uitgesteld, vanwege de coronapandemie. En corona is ook de reden dat het dit jaar anders gaat tijdens de Spelen dan we gewend zijn.
Eén van de regiogenoten die zeker is dat hij mee mag doen aan de Olympische Spelen is judoka Noël van 't End uit Houten. Hij telt de dagen af tot aan het moment dat hij de judomat op mag lopen. "Nog honderd dagen ja, maar voor mij is het iets langer. Voor ik de wedstrijdmat op moet is het 29 juli, dus honderd en nog iets dagen", vertelt hij lachend in gesprek met Radio M Utrecht.

Voorbereiding

Eigenlijk zouden de sporters vorig jaar afreizen naar Japan voor de Spelen, maar corona gooide roet in het eten. Voor Noël had het ook invloed op zijn voorbereiding voor dit jaar. "In het begin had het zeker invloed want er was heel veel onzekerheid. Nu ben je gewend aan de situatie en heb je je aangepast aan hoe het allemaal moet. Dus nu gaat het eigenlijk aardig goed."
Toch heeft Van 't End, die regerend wereldkampioen is in de klasse tot 90 kilo, een lastige tijd achter de rug met blessures. Ondanks dat nog niet alles is zoals het hoort te zijn is de judoka fit genoeg voor het EK van komend weekend. "Ik moet nog één keer die mat op, nog één keer even kijken hoe alles voelt, even de puntjes op de i zetten voor de Spelen. Daar is een EK natuurlijk heel handig voor."

Support

Dat de Olympische Spelen dit jaar wel doorgaan, kan door de aanpassingen die worden gedaan. Zo zullen er waarschijnlijk geen supporters bij zijn. "Op de mat zal ik de sfeer wel missen als ze er niet zijn", zegt Van 't End, "maar op de dag zelf maakt het niet heel veel uit. Je gaat daar heen voor de Spelen, voor de medaille."
Maar Van 't End denkt dat het vooral belangrijk is om bepaalde mensen om zich heen te hebben na een wedstrijd. "Bijvoorbeeld de support als je hebt verloren. Je hebt toch je familie en vrienden nodig om daar overheen te kunnen komen. En als je hebt gewonnen wil je natuurlijk groot feest vieren met hun en dat kan natuurlijk niet."
Naast Van 't End vertrekt ook judoka Michael Korrel uit Vianen naar Tokio om mee te doen aan de Olympische Spelen. Hij doet mee in de klasse tot 100 kilo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.