Als de dag van gisteren: hoe FC Utrecht-supporters 40 jaar geleden hun stadion volledig sloopten

UTRECHT - "Het mag dan wel zo lang geleden zijn, als ik dit weer zie lijkt het wel de dag van gisteren." Grinnikend bekijkt Peter Klabbers, FC Utrecht-supporter van het eerste uur, de beelden. Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat supporters de oude Galgenwaard sloopten, en Klabbers was erbij. Van de doelen tot de tribunes en de dug-out: werkelijk niets bleef gespaard. Het stadion zou de volgende dag officieel gesloopt worden omdat het aan vervanging toe was. De supporters hielpen de graafmachines na het laatste fluitsignaal alvast een handje.
Het is 20 april 1981 als FC Utrecht-fans zich door een stroperige wedstrijd tegen PSV worstelen. Het wordt 0-0, een wedstrijd die waarschijnlijk niemand zich ooit nog herinnerd zou hebben - "een belediging voor de aanwezige toeschouwers", noemt de NOS-commentator, geboren Utrechter en voormalig DOS-speler Hans Kraay sr. het zelfs - ware het niet dat dit de wedstrijd van 'het grote sloopfeest' werd.
20 april 1981: FC Utrecht-fans slopen het oude stadion.

Baldadig

Rene Pina is die dag 17 jaar oud en woont op de Ina Boudier Bakkerlaan. "Ik had net de LTS afgemaakt en ging vaak naar Utrecht toe. Daarna ging ik naar mijn vader. Vertellen over de wedstrijd, over wat er gebeurd was", memoreert hij. "In de aanloop van deze wedstrijd gonsde het al. Er waren veel speculaties over wat er zou gebeuren. Iedereen had er een mening over. Zo ook mijn vader, die werkzaam was in een discotheek op de Melkweg. Hij waarschuwde me dan ook dat ik me nergens mee moest inlaten en dat de rapen gaar zouden zijn als ik opgepakt zou worden."
Er hing al zo'n sfeer om de wedstrijd heen. Iedereen was een beetje baldadig.
Peter Klabbers, supporter
Ook Peter Klabbers, destijds 21 jaar oud, herinnert zich nog de geruchten, voorafgaand aan de wedstrijd. "Er hing iets omheen, zo'n sfeer van: 'Wat zou er gaan gebeuren?' Iedereen was een beetje baldadig."

Stadionspeaker

Als de wedstrijd op het punt van beginnen staat, roept de stadionspeaker iets om als: "Jongens, sloop de boel nog even niet. Na de wedstrijd kunnen jullie je gang gaan." Later ontstaat er discussie over. Is dat nou wel zo handig? "Volgens mij was het nooit echt zo bedoeld", zegt Pina. Het blijkt in ieder geval het startsein van iets dat al langer in de lucht hangt. "De sfeer werd steeds baldadiger", zegt Klabbers. "Maar," benadrukt hij met klem, "er was geen rellerige sfeer. Er werd niet gevochten, er waren geen onderlinge problemen."
Volgens mij hadden die PSV'ers zoiets van: laten we zorgen dat we hier zonder al teveel kleerscheuren wegkomen.
Peter Klabbers
FC Utrecht en PSV spelen een bloedeloze wedstrijd, waarin geen enkel doelpunt valt. "Er stond voor beide ploegen niks meer op het spel", zegt Klabbers. "Volgens mij hadden die PSV'ers zoiets van: later we zorgen dat we hier zo snel mogelijk, zonder al teveel kleerscheuren, wegkomen."
Direct na het laatste fluitsignaal is het hek van de dam. "In de laatste minuten hingen we al zo'n beetje in de hekken", lacht Klabbers. "Zodra er afgefloten werd, wisten de spelers niet hoe snel ze naar binnen moesten. Alle toeschouwers renden het veld over, op een gegeven moment gingen er een paar aan de doellat hangen. Die brak op een gegeven moment."
Gelukkig geloofde mijn vader dat ik alleen had gekeken en me niet schuldig had gemaakt aan de sloop. Anders waren de rapen gaar.
Rene Pina

Netjes toekijken

Ten minste een van de fans zit erbij en kijkt er slechts naar: de dan 17-jarige Pina. "Mijn vader had me duidelijk gemaakt dat ik hier echt niet aan mee hoefde te doen. Ik sta op twee foto's van Vrij Nederland, waar er volop gesloopt wordt en ik netjes aan de kant zit en toekijk. Mijn vader kreeg ook foto's te zien van mensen, die zeiden: 'Jouw zoon was er toch ook bij?' Gelukkig geloofde mijn vader dat ik alleen had gekeken en me niet schuldig had gemaakt aan de sloop. Anders waren de rapen gaar."
Er wordt meer en meer gesloopt. De houten bankjes van de tribunes worden overhoop gehaald. De ruiten aan de zijkant van de hoofdtribune worden ingeslagen. Muurtjes van dug-out worden in elkaar getrapt. "De ME scheen ergens verderop ingezet te zijn, waar ook iets aan de hand was. Er waren in totaal vier agenten aanwezig in het stadion", weet Klabbers nog te herinneren. "Die konden hier natuurlijk niets tegen beginnen."
Het toegangskaartje van de wedstrijd: 5 gulden kostte het spektakel.
Het toegangskaartje van de wedstrijd: 5 gulden kostte het spektakel. © Peter Klabbers

'Galgenwaard, het walgen waard'

'Galgenwaard, het walgen waard', kopt De Telegraaf de volgende dag. In alle kranten en journaals wordt schande gesproken van de sloop. De bestuursvoorzitter van de club is woedend. "Ook in de buitenlandse pers verschenen deze beelden, maar het hele verhaal - dat het stadion sowieso gesloopt zou worden - werd er niet bij verteld", zegt Klabbers. "Er zou anderhalve ton schade zijn geleden, en die wilden ze verhalen op de supporters. Het was allemaal wat overtrokken. De publieke opinie sprak er gewoon schande van, en daarom moesten de burgemeester en de bestuursvoorzitter dat wel zeggen voor de buitenwereld."
Klabbers is nog altijd te zien op een historische foto van die 20 april 1981, een kiekje dat daarna zelfs jarenlang in het stadion hing. "Hier sta ik, met de rug naar de camera toe. Een Skaileren jack aan, Lois spijkerbroek en Mexicaanse laarzen - met ronde neus. Dat droegen we in die tijd."
Klabbers is op deze foto te zien met zijn bruinleren jasje.
Klabbers is op deze foto te zien met zijn bruinleren jasje. © Peter Klabbers

Wilde haren

Inmiddels is Klabbers zijn wilde haren wat verloren en heeft hij de bankjes van de tribune ingeruild voor stoeltjes in de Business Class. Wel is hij nog altijd verwoed verzamelaar van alles wat met FC Utrecht te maken heeft.
Pina bezocht zijn laatste FC Utrecht-wedstrijd zo'n twee jaar geleden. "Ik ben nog wel supporter, maar niet meer zo fanatiek. We gingen de laatste keer met mijn gezin en mijn schoonzoon, die is voor Ajax. Dat ligt niet gevoelig hoor, dat moet gewoon kunnen. Ik vind het belangrijk dat het gewoon gezellig blijft."
Om geld in te zamelen voor de bouw van het noodstadion bracht FC Utrecht een eigen lied uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.