Smink en Van 't End blikken terug op medaille loos EK judo: 'Wel een goed gevoel'

© Wikimedia Commons
HOUTEN/PROVINCIE UTRECHT - Zonder medailles keren judoka's Jesper Smink uit Hoogland en Houtenaar Noël van 't End terug uit Lissabon naar Nederland. Toch hebben de twee regiogenoten, beide actief in de klasse tot 90 kilogram, geen slecht gevoel overgehouden aan het EK.
Je kan in één seconde winnen of verliezen
Jesper Smink

Smink zorgt voor verrassing

Dat goede gevoel van Smink kwam vooral door zijn partij in de eerste ronde. Hij versloeg namelijk de nummer één van de wereld: de Spanjaard Nikoloz Sherazadishvili. "In de reguliere tijd bleef het 0-0. In de goldenscore maakte ik een Waza-ari en ws het gelijk klaar", aldus Smink in Namen en Rugnummers. "Het is natuurlijk goed voor je zelfvertrouwen om van de nummer 1 van de wereld te winnen."
Sherazadishvili werd in 2018 wereldkampioen. Toch baalde, helemaal achteraf niet, Smink niet van de zware loting. "Het geeft ook wel een soort van rust. Dat je open die wedstrijd kan ingaan."
In de kwartfinale ging Smink, nadat hij in de tweede ronde won via Ippon, onderuit tegen de Turk Mihael Zgank. "Het is een stugge jongen. Ik begon goed maar hij won in de golden score. Iedereen kan van elkaar winnen. Dat is het leuke en lastige van judo. Je kan in één seconde winnen of verliezen. Dat zie je dat het ook zo kan gebeuren", aldus de Hooglander.

Van 't End geeft uit voorzorg op

Smink is niet geselecteerd voor de Olympische Spelen van komende zomer. Collega Van 't End mag wel naar Tokyo. Dat was voor de Houtenaar ook de reden om het EK niet uit te spelen. "Na twee winstpartijen heb ik de handdoek in de ring gegooid", aldus Van 't End. "Ik heb nog blessures en die zijn nog niet helemaal over. All eyes on the price in Tokyo."
Ik wilde het daarom niet verder kapot maken en mij focussen op de Spelen
Noël van 't End
Maar waarom is Van 't End dan alsnog de mat op gegaan in Lissabon? "Ik wilde dit toernooi draaien en kijken hoe het ging. Na twee goede potten dachten we het is goed zo. Ik voel me goed verder, nog even aan de blessures werken en dan op naar de Spelen."
"Ik heb niet de power die ik normaal heb, die heb ik wel nodig. Ik wilde het daarom niet verder kapot maken en mij focussen op de Spelen. Vanaf nu zijn het alleen nog maar trainingskampen en geen wedstrijden tot Tokyo."
De eerstvolgende wedstrijd van Van 't End is dus op de Olympische Spelen. "Dat is een goed gevoel. Ik heb er heel zin in", besluit de Houtenaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.