Tweespalt bij Montfoortse fusieclub: bestuurslid stapt na 24 jaar op

© Geert Lommers
MONTFOORT - Jos van Wijngaarden is met onmiddellijke ingang gestopt als bestuurslid technische zaken bij Montfoort SV 19. Een groot verschil van inzicht over het te voeren beleid en de onophoudelijke op- en aanmerkingen van een gedeelte van de oude achterban van MSV'19 hebben hem doen besluiten om na 24 jaar te hebben gewerkt in vergelijkbare functies bij VV Montfoort, dat in 2019 met MSV'19 fuseerde, zijn taken neer te leggen.
"Een emotioneel besluit", noemt Van Wijngaarden de beslissing die hij heeft genomen. "Ik had nog wel een tijdje doorgewild. Ik heb vanuit VV Montfoort tenslotte ook behoorlijk aan de fusiekar getrokken."
Maar Van Wijngaarden stopt, voor een deel als gevolg van de fusie die hij zelf zo graag wilde. In die fusie werden twee totaal verschillende clubs bij elkaar gebracht. Aan de ene kant was daar VV Montfoort. Het eerste elftal speelde op zaterdag, bereikte in 2010 zelfs de topklasse, en acteerde nog altijd in de 1e klasse, mede dankzij sponsors die ervoor zorgden dat de club spelers kon aantrekken. Lagere seniorenelftallen en jeugd had VV Montfoort nauwelijks.
MSV'19 had wel een bloeiende jeugdafdeling, waarvan de hoogste teams ook op een hoog niveau speelden. Het eerste elftal kwam nooit hoger dan de 3e klasse zondag. Dat was mede omdat de club geen spelers wenste te betalen. Het gevolg daarvan was wel dat veel door MSV opgeleide spelers naar andere clubs overstapten. Ze speelden dan op een hoger niveau én ze kregen betaald.

Betalingen

De fusie moest dat probleem verhelpen. De zelf opgeleide spelers konden op een hoger niveau, 1e klasse, bij hun eigen club blijven. Maar in de statuten werd ook opgenomen dat de club geen spelers meer zou betalen. De spelers van het eerste elftal, die bij VV Montfoort nooit contributie hoefden te betalen, moesten dat bij de fusieclub ineens wel gaan doen. En daar liep het definitief spaak.
"We hadden bij het eerste een sponsorpotje, voor collectief gebruik", zegt Van Wijngaarden. "Diverse sponsors en supporters deden daar na een gelijkspel of een overwinning geld in." Dat potje bevatte voig seizoen genoeg geld om de contributie van alle eerste elftalspelers te voldoen. Maar omdat er dit jaar door de coronacrisis bijna niet is gevoetbald, was de bodem van de pot nu niet eens bedekt.
Er wordt echt op de man gespeeld
Jos van Wijngaarden
Van Wijngaarden stelde de spelers voor om gewoon te betalen en dat dan volgend seizoen te verrekenen als er wel weer geld zou zijn. En desnoods zou hij het zelf voorschieten. Vanuit de MSV-hoek kwam al snel kritiek; Van Wijngaardens handelwijze duidde op indirecte betalingen.
Het was vooral de toon van de kritiek die Van Wijngaarden trof. "Er wordt echt op de man gespeeld. Ik zal je de scheldwoorden die ik in e-mails en brieven heb gezien besparen. En het is wel gewoon vrijwilligerswerk. Ik heb mijn ziel en zaligheid in de fusie gelegd, dit raakt me diep."

Bestuur beraadt zich

Het bestuur van Montfoort SV 19 zit met de kwestie in de maag. "Het is triest hoe het is gelopen. We hebben de mensen die dit verstuurd hebben erop aangesproken en we beraden ons op sancties", zegt Ad Spruit, één van de twee voorzitters van de fusieclub. Spruit zegt het ook jammer te vinden van Van Wijngaarden vertrekt. "We gaan hem missen, hij heeft veel goeie dingen voor de club gedaan. Maar hij wil geen water bij de wijn doen."
We gaan hem missen, hij heeft veel goeie dingen voor de club gedaan
Ad Spruit, voorzitter Montfoort SV 19
Spruit denkt ook dat de ruzie tussen de twee bloedgroepen van de fusieclub nooit zo hoog was opgelopen zonder de coronacrisis. "De fusie liep op rolletjes, tot maart vorig. De sfeer was echt prima. Maar nu spreek je elkaar niet meer op zaterdagmiddag in de kantine met een biertje in je hand, maar het gaat via e-mail."
Toch is Spruit ook helder voor wat betreft het beleid van de club. "Wij hebben bij de fusie afgesproken dat we geen spelers zouden gaan betalen. We willen voorkomen dat Montfoort SV 19 een speeltje wordt van sponsors. VV Montfoort was dat wel geworden en dat willen we niet meer." Dat er vanuit de oude VV Montfoort-achterban mensen zijn die daar nu op terug willen komen, is volgens Spruit te laat. "Het staat zo in de statuten. Daar hebben alle leden mee ingestemd toen ze ja zeiden tegen de fusie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.