Door de Lens van Ankie: op een oude fiets moet je het leren

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Na een avontuurlijk ritje dwars door de stad, waarbij ik met mijn fiets ongekreukt Smakkelaarsveld, Jaarbeursplein én Vredenburg, de drie drukste fietspaden van Nederland, heb bedwongen, kom ik met een soort van overwinnaarsgevoel aan bij het Wilhelminapark. Ik ben op weg naar de kick-off van het fiets-verkeersexamen voor leerlingen van groep acht. Zodra ik over het houten bruggetje het park in rijd, zie ik de kinderen met hun roestige, rammelende stadsfietsen al klaar staan, samen met de Fietsmeesters van Sport Utrecht en de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland die het examen samen organiseren.

Historische overwinning

Het is al weer een paar weken geleden, maar juist dit weekend, waarin de enige Nederlandse wielerklassieker van Nederland wordt verreden, moet ik er aan denken. Fietsen. Wij kunnen het allemaal in Nederland. Meer dan 23 miljoen fietsen hebben we samen met elkaar. Ik, ik vind het heerlijk. Fototas achterop, zonnebril op en gaan. Links, rechts, hard, zacht, wind in je haren: pure vrijheid.
Twee jaar geleden was ik bij diezelfde Nederlandse klassieker getuige van de historische overwinning van Mathieu van der Poel. Ik zat eerste rang. Helemaal vooraan bij de finish. De snelheid waarmee de renners op me af kwamen en de spanning van de eindstrijd zal ik nooit meer vergeten. Dat je zo hard kunt rijden op een fiets. Ongelooflijk.

Behendig

Dat hard rijden niet het enige is dat je met een fiets kunt doen, leer ik pas twee jaar later, een paar weken geleden dus, in het Wilhelminapark. Want daar is Utrechter Sietse van Berkel. Sietse is voormalig wereldkampioen BMX Freestyle. Hij laat de kinderen zien wat je allemaal nog meer kunt doen met een fiets: tricks. Waanzinnige tricks. Behendig als een aap klimt hij over zijn fiets heen om en vervolgens achterstevoren op de bagagedrager te gaan staan, met een big smile op zijn gezicht alsof het hem geen enkele moeite kost. Zijn fiets en hij zijn een eenheid. Ik kijk mijn ogen uit. Net als de kinderen.
Hoe doet hij dat? Als ik destijds in de Limburgse Heuvels al dacht dat ik alles gezien had wat betreft fietsen, dan had ik het helemaal verkeerd. Op een oude fiets moet je het leren, maar op een nieuwe kun je er ware kunst van maken.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.