Oud-speler Leo van Veen zag stadionsloop van dichtbij: 'Wij voelden ons niet bedreigd, het waren allemaal FC Utrecht-fans'

© Still beelden NOS_bewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Het was een knap resultaat. Met onder meer Hans van Breukelen, Willem van Hanegem en Ton du Chatinier in de basis speelde FC Utrecht op 20 april 1981 thuis met 0-0 gelijk tegen PSV. Maar het is niet de uitslag van FC Utrecht - PSV die de geschiedenisboeken in is gegaan.
Die dag, inmiddels veertig jaar geleden, speelde FC Utrecht namelijk de laatste thuiswedstrijd in de oude Galgenwaard, het stadion met wielerbaan dat in de jaren '30 was gebouwd. En die wedstrijd werd wereldnieuws omdat de supporters na afloop het stadion sloopten. Leo van Veen, mister FC Utrecht, had meegedaan tegen PSV en zag het gebeuren.

Alles werd meegenomen

"Tijdens de wedstrijd kwam het publiek al steeds dichter bij het veld", herinnert de nu 74-jarige Van Veen zich. "Er werd herhaaldelijk omgeroepen dat mensen op hun plek moesten blijven, maar dat ze hun gang mochten gaan als er afgefloten was. Nou, dat was niet aan dovemansoren gericht."
Wat vooral beklijft zijn de beelden van supporters die doelpalen en hekken afbreken. Maar Van Veen zag veel meer. "De één had een graspol, de ander had de middenstip. De netten werden uit de goals gehaald, alles eigenlijk. Je had ook nog het karakteristieke oude scorebord met die grote klok. Alle nummers van het scorebord werden ook meegenomen."

Niet bedreigend

Wie de beelden terugziet, ziet een losgeslagen horde die alles sloopt wat er op en rond het veld los en vast zit. Toch voelden Van Veen en zijn medespelers zich niet bedreigd. "Het was op ons eigen veld, dus het waren allemaal FC Utrechtjongens die op het veld liepen."
De spelers voelden zich dus niet onveilig, maar ze hadden er wel last van, zegt Van Veen. "Wij werden geblokkeerd bij de uitgang van het veld, want er waren heel veel mensen eerder in de kleedkamers dan wij. Om te douchen moesten we eerst mensen wegsturen en de deuren blokkeren."
De spullen die die dag uit de Galgenwaard verdwenen heeft de FC Utrecht-topscorer aller tijden nooit meer teruggezien. Op één ding na. "In de hal bij de hoofdentree hing een een foto van een oud DOS-elftal. Achteraf bleek dat één van de spelers op die foto hem had meegenomen. Mijn vader stond er ook op. Die foto heb ik later gekregen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.