FC Utrecht op bezoek bij Twente, mét toeschouwers: 'Hartstikke mooi dat er weer publiek bij is'

FC Utrecht won dit seizoen thuis met 2-1 van FC Twente
FC Utrecht won dit seizoen thuis met 2-1 van FC Twente © Orange Pictures
UTRECHT - Drie dagen na de 1-1 tegen Ajax gaat FC Utrecht zondag op bezoek bij FC Twente, dat sinds 31 oktober geen thuiswedstrijd meer wist te winnen. FC Utrecht stelt daar een reeks van zes uitbeurten zonder nederlaag tegenover.
"In dat opzicht zouden we het op papier af kunnen", lacht FC Utrecht-trainer René Hake. "Maar wij moeten zorgen dat we met goeie energie en met een goeie teamgeest op het veld staan, zoals we dat tegen Ajax ook gedaan hebben. Dan vergroten we de kans dat we winnen."
De wedstrijd tegen Ajax heeft voor Hake wel gevolgen voor de voorbereiding op het duel in Enschede. "We kijken nu hoe iedereen ervoor staat qua fysieke gesteldheid. Vandaag en morgen staan voor het grootste deel in het teken van herstellen."

Ter Avest

Voor aanvoerder Willem Janssen en rechtsback Hidde ter Avest is de wedstrijd tegen Twente er ook een tegen hun oude club. Maar waar Janssen opgroeide bij VVV en Roda JC en bij FC Twente een passant was, speelde Ter Avest zijn hele leven in Enschede, tot hij drie jaar geleden naar Italië ging.
"Tegen FC Twente heb ik nog nooit gevoetbald, dit wordt de eerste keer", stelt Ter Avest, die drie jaar geleden vertrok uit Enschede. "Het is vooral heel leuk om weer terug te zijn en weer in de Grolsch Veste te mogen voetballen."
Hidde ter Avest, nog nooit tégen Twente gespeeld
De wedstrijd tegen FC Twente zal voor FC Utrecht totaal anders zijn dan die tegen Ajax, verwacht de rechtsback. "Ajax domineert natuurlijk heel erg. Het was voornamelijk verdedigen wat wij deden. Ik ga ervan uit dat wij zondag veel meer kunnen en gaan brengen. Dus in die zin wordt het een totaal andere wedstrijd."

Publiek

Bij FC Twente - FC Utrecht mogen zondag voor het eerst sinds eind september weer toeschouwers op de tribune zitten. Ter Avest is er blij mee. "Het is toch hartstikke mooi dat er weer publiek bij is. Bij een wedstrijd hoort publiek." Ook René Hake vindt het een goede zaak dat de fans terugkeren in het stadion. "Kijken wat dat doet en hoe het voelt. En al is het nog niet volle bak, het is toch een soort van nieuw om voor publiek te spelen."
De tv-kijker is de laatste maanden gewend geraakt aan publieksgeluid dat onder de wedstrijdbeelden werd gemixt. De spelers in het veld krijgen dat geluid niet mee. "Ik zie dat natuurlijk wel met de Champions League", zegt Hidde ter Avest. "Het kijkt wel iets beter weg dan dat het helemaal stil is, maar wij merken daar niets van"
René Hake, blij dat er eindelijk weer publiek bij mag zijn
De afwezigheid van publiek lijkt effect te hebben op de resultaten. Zo is uit onderzoek gebleken dat de thuisspelende clubs vaker verliezen als er geen fans op de tribune zitten. Dat zou ook de selchte thuisreeks van Twente kunnen verklaren. "Ik denk dat dat niet alleen voor Twente geldt dat thuiswedstrijden moeizaam gaan. Nadeel dus voor Utrecht", zegt Utrecht-trainer René Hake daarover.
"Maar wij moeten ons focussen op onze taak", vervolgt de Utrecht-trainer. "En of er nou tweeduizend, vierduizend of dertigduizend man zit, of helemaal niemand, uiteindelijk gaat het erom dat wij datgene doen wat we moeten doen."

Historische nederlaag

Op 23 april 1977 leed FC Utrecht een historische nederlaag in Enschede. Mede dankzij drie treffers van Arnold Mühren werd het toen 8-0 voor FC Twente. Blagoje Istatov was de Utrechtse keeper die de acht doelpunten om zijn oren kreeg.
Het is één van de 31 overwinningen van FC Twente in 53 ontmoetingen tussen beide ploegen in Enschede: 48 eredivisieduels, drie bekerwedstrijden en twee duels in de play-offs om Europees voetbal.
Gert Kruys blikt vooruit op FC Twente - FC Utrecht
FC Utrecht won op bezoek bij FC Twente slechts elf keer. De laatste keer was op 22 september 2016, in de eerste ronde van KNVB beker. Richairo Zivkovic maakte er twee, Sebastien Haller scoorde een keer. Trainer van FC Twente was... René Hake.
Eerder dit seizoen won FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen FC Twente na een 0-1 achterstand met 2-1. Bart Ramselaar en Sander van de Streek waren de doelpuntenmakers.
De voorspellingen voor FC Twente - FC Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.