RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Arno Arts over ambities FC Utrecht: 'Elke liefhebber droomt van een een lelijk eendje die de top verrast'


UTRECHT - Zelf zei hij wel eens over zijn periode bij FC Utrecht: 'Ik heb nergens zoveel prijzen gepakt zonder daarvoor te moeten voetballen.' Arno Arts, hij bracht van 2001 tot en met 2003 vooral een bak aan ervaring naar de Galgenwaard. In combinatie met jong talent leidde dat tot grote successen. Zoals de bekerwinst in 2003. De Groesbeker zelf speelde slechts 26 eredivisiewedstrijden in zijn tijd in de Galgenwaard.

In Een Berg Sport kijkt Arts samen met René van den Berg en Gert Kruys vrijdagavond vooruit naar de thuiswedstrijd tegen Willem II. Eerder dit jaar won FC Utrecht in Tilburg nog met 6-0 van de zwalkende Brabanders. "Geen excuus hoor, maar Willem II mistte die wedstrijd wel aardig wat spelers", herinnert Arts, die ook een verleden deelt bij Willem II, "Maar FC Utrecht was ook weergaloos goed."

Analist Gert Kruys verwacht dan ook een heel ander Willem II dan toen in Tilburg. "Ze zullen zaterdagavond niet zo open spelen als toen. FC Utrecht speelde die wedstrijd super. Zelfs Van der Maarel maakte een goal, met buitenkant rechts nog wel."

Gert Kruys: 'Zaterdag zien we een heel ander Willem II'


"Willem II speelde toen er naïef. FC Utrecht verzuimde om meer goals te maken", gaat Kruys verder. Willem II-trainer Petrovic is na een moeilijke periode in een degradatiestrijd terechtgekomen. Afgelopen wedstrijd tegen RKC speelden zijn spelers dan ook met het mes tussen de tanden. "Petrovic is niet gek, die gaat FC Utrecht opvangen. Hij zal geleerd hebben van de vorige keer." Arts, die Willem II met bovengemiddelde belangstelling volgt, is benieuwd hoe Willem II zich zal opstellen tegen een ploeg als FC Utrecht. "Tegen RKC ging Willem II gesteund door het publiek wel druk zetten. Gaan ze dat nu ook doen? Vraag je je af. Ik denk dat Gert gelijk krijgt en ze gebruik proberen te maken van hun snelheid voorin."

Arno Arts: 'Individueel waren we allemaal een zesje, als team een acht'


Met Willem II de Champions League in
FC Utrecht sprak dit seizoen flinke ambities uit. Het wil de top bestormen. Arts maakte mee hoe Willem II dat ruim 20 jaar geleden deed. Toen de Tilburgers tot ieders verbazing tweede werden en de Champions League in ging. "Ik heb de mooiste periode van die club meegemaakt. Co Adriaanse was trainer en ik kwam van Cambuur. Het seizoen ervoor waren ze dertiende geworden. Met mannen als Galásek, Hyypiä en Bombarda draaiden we een geweldig eerste jaar. We werden vijfde en haalden Europees voetbal. We dachten dit kan niet beter en raakten ook nog eens een paar spelers kwijt. Toch werden we het jaar erop tweede."

FC Utrecht slaagt er vooralsnog niet in om hetzelfde pad als de Tilburgers te bewandelen. De grote vraag is vooral: wat is hierbij bepalend? "Ik denk met name dat de samenstelling van de groep heel belangrijk is. Natuurlijk hadden we met Adriaanse een toptrainer, maar het is vooral belangrijk dat je spelers hebt die elkaar aanvullen", vertelt Arts over die tijd. "Als je iets voor elkaar over hebt ben je al een heel eind. Bij Willem II waren we aan het begin eigenlijk allemaal 'zesjes', maar als team waren we een 'acht'."

De ode van Korneel


Gert Kruys denkt dat droomscenario's zoals toen bij Willem II tegenwoordig niet meer mogelijk zijn. "Als je nu een keer een goede speler hebt ben je hem het seizoen erop kwijt aan een topclub." Arts denkt dat supporters alleen maar hopen op die uitzondering. "Met Leicester City, Willem II en keer, dat Heerenveen dat kan bereiken. Het kans als je een seizoen de juiste spelers hebt, maar wat Gert zegt, het seizoen erop ben je ze kwijt. En dan komt het neer op goed doorselecteren. Als je dat goed doet kun je nog beter worden, maar dan moet je een visie hebben en goede scouting."

Gebrouilleerd met Adriaanse
Ondanks de fijne herinneringen die Arts heeft aan het mirakel bij Willem II gingen hij en trainer Co Adiaanse niet als vrienden uit elkaar. "Ik was gebrouilleerd met Co. Voorop vind ik het een toptrainer. Hij wist het goed neer te zetten en wist wat er in spelers om ging. Maar het ging fout toen ik na een paar wedstrijden tegen Ajax er ineens naast werd gezet. Ik was toen notabene aanvoerder."

Arno Arts: 'Adriaanse wilde mijn aanvoerdersband afpakken'


Later kwam de aap uit de mouw. Adriaanse wilde Galasek aanvoerder maken. "Maar ik was door de spelers gekozen. Zo ging dat in die tijd. Dat Adriaanse het oploste door me ernaast te zetten overviel me enorm. Ik ben toen boos naar zijn kantoor gegaan en heb mijn aanvoerdersband ingeleverd. Vervolgens heeft hij me verhuurd aan NEC."

Een Berg Sport is iedere vrijdagavond vanaf 17.15 te zien op RTV Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -