René Hake na moeizame zege op Willem II: 'We speelden teveel op tachtig procent'

UTRECHT - Met nog drie wedstrijden te spelen kunnen de play-offs voor Europees voetbal FC Utrecht niet meer ontgaan. Na de zwaarbevochten 3-2 zege op Willem II gaat de ploeg van trainer René Hake in het restant van de competitie proberen om zo veel mogelijk thuisvoordeel af te dwingen.
FC Utrecht kwam tegen Willem II al in de vierde minuut via Sander van de Streek op voorsprong. Een monsterscore net als in Tilburg (0-6) leek in de lucht te hangen. Deze bleek echter uit, ook nadat Sven van Beek vlak voor rust in eigen goal kopte (2-0).
Na de 3-1 moet de wedstrijd op slot zijn
René Hake
Gyrano Kerk maakt de (achteraf) beslissende treffer
Gyrano Kerk maakt de (achteraf) beslissende treffer © Orange Pictures
In de tweede helft vocht Willem II voor wat het waard was. FC Utrecht dat achterin met Emil Bergström en Tommy St. Jago problemen had met opbouwen - het miste onder meer Willem Janssen - kwam zwaar onder druk te staan. Sebastian Holmén maakte de aansluitingstreffer. Nadat Kerk de marge weer op twee bracht bleef het tot het einde spannend toen Kwasi Wriedt 3-2 maakte.

In dienst van het team

Eljero Elia is weer fit en mocht in de basis starten, maar moest in dienst van de ploeg spelen en oogde daardoor ondanks een goede tweede helft wat flets. "Ik baal er wel van. Ik wil me graag bewijzen, maar dit is niet echt mijn spel. Ik blijf keihard werken om die positie te komen."
Elia kende niet bepaald een vlekkeloze start bij FC Utrecht. Hij was niet fit en had privé ook het één en ander aan zijn hoofd. "Ja, het zat niet bepaald mee, maar ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben. Het gaat nu goed." Toch blijft het een lastig jaar, ook door het ontbreken van publiek. "Ik wil voor publiek spelen, ook als ze fluiten. Dat is voor mij een uitdaging. Al hoor ik liever applaus. We moeten er nu het beste uithalen dit seizoen en onze supporters trots maken."
Sander van de Streek maakte zijn 10e doelpunt van het seizoen
Sander van de Streek maakte zijn 10e doelpunt van het seizoen © Orange Pictures

Kapotte sproei instalatie

Sander van de Streek was de beste man van het veld. Hij vond het eigenlijk niet zo slecht gaan. "We hebben eigenlijk niet zoveel weggegeven, maar ik weet niet of je het door had, de sproeiers waren kapot. Daardoor was het veld enorm stroef. Dat maakt het niet gemakkelijk. Hopelijk doen ze het de volgende wedstrijd weer, anders moet ik mijn eigen tuinslang meenemen", lachte Van de Streek.
"Het idee was goed, de uitvoering iets minder", gaf trainer René Hake toe, die ook constateerde dat zijn ploeg op 80% speelde. "De intentie was wel goed, maar we komen regelmatig uit positie te lopen", legde Hake uit, die Willem Janssen en Mark van der Maarel miste door schorsingen.
Tommy St. Jago en Emil Bergström - het centrale duo achterin, kwam regelmatig opbouwend in de problemen. "Dat had ook te maken met Warmerdam en Ter Avest die te hoog stonden. Dus dat los je niet even op door een meer voetballende speler zoals Emanuelson op te stellen. Daarnaast moeten Tommy en Emil het ook gewoon kunnen."
"Ik wil ook complimenten geven aan Eric Oelschlägel die ons in de wedstrijd houdt. Feit blijft wel dat we te veel hebben laten liggen. Gelukkig hebben we ons nu geplaatst voor de play-offs, want we hebben gewoon gewonnen, dat moet je ook niet vergeten."
FC Utrecht blijft zesde met 50 punten uit 31 wedstrijden. Vooralsnog heeft het alleen thuisvoordeel in de halve finales. Het verschil met Feyenoord is vijf punten. Als Utrecht de Rotterdammers nog weet te pakken speelt het ook in een eventuele finale thuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.