Jeugdtrainer DVSU over transfer Timber naar FC Utrecht: 'Quinten is een talent, met pit en karakter'

© fcutrecht.nl
UTRECHT - Bij voetbalclub DVSU is men zo trots als een pauw. Na Tommy St. Jago speelt vanaf volgend seizoen nog een jeugdproduct uit Lunetten bij het grote FC Utrecht: Quinten Timber tekent voor drie jaar. "Een team met jong, Utrechts talent. Wat wil je als FC Utrecht-supporter nog meer?", zegt DVSU-jeugdtrainer Twan Lenders.
Quinten Timber ging in 2006 voetballen bij DVSU, samen met zijn tweelingbroer Jurriën en oudere broer Dylan. "Quinten en Jurriën hebben maar twee seizoenen bij ons gespeeld", aldus Lenders. "Ze waren vijf jaar toen ze begonnen in de F-jes, waar ik toen jeugdtrainer en coördinator was. Ze speelden tegen jongens die acht jaar waren, maar toen bleek al dat ze heel goed waren. Zo iets heb ik maar één keer in mijn leven gehad."

Wachtlijst

"Het was echt grote klasse wat ze lieten zien. Omdat we in Lunetten vier verenigingen en dus wat ruimtegebrek hadden, waren er wachtlijsten. Na elk seizoen lieten we alle jongens tot 10 jaar een fun-training doen. En ik weet tot op de dag van vandaag hoe die training met de Timbers ging", denkt de jeugdtrainer terug.
FC Utrecht had toen geen F- en E-jeugd, dus die viel al af. Het werd uiteindelijk Feyenoord en later Ajax
Twan Lenders (jeugdtrainer DVSU) over de scouts die de Timbers volgden
"Het was in mei en ze waren eigenlijk nog te jong, maar hun broer Dylan stond al even op de wachtlijst en daarom deden ze ook mee. Het ging ook maar om oefenpartijtjes, maar je zag hun klasse onmiddellijk. Volgens mij waren ze toen nog maar vier jaar, maar tegen jongens van acht waren ze veel beter. Toen heb ik tegen Hans Ultee (vader van Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee, red.) gezegd dat we gek zouden zijn als we ze niet zouden aannemen. We hebben ze toen eerder bij DVSU gehaald."
Quinten en Jurriën blonken uit in de jeugd, ook al werd daar nauwelijks nadruk gelegd op presteren. "Het was speels en leuk, maar omdat ze zo goed waren gingen we ook goed presteren", zegt Lenders. En dat viel ook de grote clubs op. "Ze werden al snel gescout. Dat was bijna klassiek, met mannen in lange regenjassen. FC Utrecht had toen geen F- en E-jeugd, dus die viel al af. Het werd uiteindelijk Feyenoord in 2008 en later Ajax."
"Maar op de training bij ons liepen die jongens allemaal in FC Utrecht-shirts. Door een samenwerking met de club gingen we ook één of twee keer per seizoen naar het stadion met onze teams. De Timbers waren echte jongens van Utrecht, en dan begin je ook als supporter van FC Utrecht", lacht de oud-trainer.
De band tussen de familie Timber en DVSU is nog altijd goed. "De jongens zijn trouw aan de wijk Lunetten. Ik snap dat ze nu verplichtingen hebben, maar er zijn nog drie broers (Shamier, Chris en Dylan) waarvan er twee hier rondlopen. Dat gaat allemaal heel vriendschappelijk", aldus Twan Lenders.

"Tommy St. Jago komt ook van DVSU. Hij heeft niet in hetzelfde team gespeeld met Quinten, maar ze kennen elkaar wel goed. We zijn maar gemiddelde jeugdtrainers en uiteraard hebben de jongens zelf het meeste werk gedaan, maar we zijn als DVSU ontiegelijk trots."

Sinds 2014 staan Quinten én Jurriën onder contract in de hoofdstad, waar ze de jeugd doorliepen en ook uitgenodigd werden voor jeugdelftallen van Oranje. Jurriën is ondertussen als centrale verdediger een vaste waarde in Ajax 1, terwijl Quinten nog wacht op zijn debuut. Maar ondanks een aanbod van Ajax om langer te blijven, kiest hij voor een stap naar FC Utrecht.
Quinten Timber met technisch directeur Jordy Zuidam
Quinten Timber met technisch directeur Jordy Zuidam © fcutrecht.nl

Veelzijdig

"Hij komt echt thuis", zegt zijn oud-trainer bij DVSU. "Dat vind ik fantastisch. De familie woont vlak bij het stadion en Quinten is echt een Utrechtse jongen. Ontzettend aardig, een super gast en een goed karakter. Ik ben hem altijd blijven volgen, tot Jong Ajax. Ik vind het wel spannend, maar voor FC Utrecht is hij met zijn klasse geweldig."
"Quinten kan op veel posities spelen. Hij kan echt verdedigen en is goed op het middenveld. Maar het kan ook een nadeel zijn dat je overal gezet kan worden. Jurriën heeft dan weer een vaste positie, terwijl Quinten kan variëren. Maar hij heeft veel talent, is een echte atleet, oersterk, heeft pit en veel karakter. Een echte prof, en ik ben er honderd procent van overtuigd dat hij een basisplaats gaat veroveren bij Utrecht", aldus Lenders.
Quinten was iets driftiger, maar ik vind het juist mooi dat hij wat frivoler en speelser kan zijn
Twan Lenders (jeugdtrainer DVSU) over het verschil tussen Quinten en Jurriën
Nog altijd wordt vaak de vergelijking gemaakt tussen de Quinten en Jurriën, allebei nog maar 19 jaar oud. Maar wat zijn de verschillen? "Ik kon in de F-jes nog niet zien wie het verder zou schoppen. Ik vond wel een paar dingen opvallend. Als Jurriën een teamopdracht kreeg, dan deed hij dat uitmuntend. Hij was degelijk en serieus. Quinten was iets driftiger, maar ik vind het juist mooi dat hij wat frivoler en speelser kan zijn."

Frank en Ronald de Boer

"Quinten heeft ook pech gehad met blessures (onder meer een gebroken middenvoetsbeentje vorig jaar, red.). En dat hij op meerdere plekken kan spelen is ook lastig. Ga maar eens concurreren met dat middenveld van Ajax nu", zegt Lenders. "Ik moet bij de Timbers vaak denken aan Frank en Ronald de Boer. Ronald heeft ook een uitstap gemaakt van Ajax naar FC Twente, om daarna toch FC Barcelona te bereiken."
"Ik zie deze stap van Quinten naar FC Utrecht niet als een stap achteruit. Zo zal hij het zelf ook zien. Hij moet nu minuten maken, dus dan is het heel verstandig. Even iets anders. Met tweelingen zal je altijd de vergelijkingen houden, maar ik gok dat Quinten een geweldige carrière gaat hebben", sluit hij af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.