RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hasan Kiliç promoveert naar Süper Lig: 'De mensen waren niet te houden'

UTRECHT - Hasan Kiliç speelt volgend seizoen in de hoogste Turkse voetbaldivisie, de Süper Lig. De voetballer uit Utrecht-Overvecht, die voor Adana Demirspor speelt, promoveerde zondag dankzij een 4-1 overwinning op Menemenspor. Kiliç zelf scoorde de 3-0 uit een strafschop.

"Ik schoot hem in mijn vaste hoek, links van de keeper. Hij ging er strak in", aldus Kiliç. De treffer van de Utrechter viel al in de 23e minuut. Na rust werd het zelfs nog 4-0. Een klein kwartier voor tijd redde Menemenspor de eer.

Groot feest
Hoewel er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig was, was het in Adana groot feest, vertelt Kiliç. Na afloop vloog de ploeg direct van Izmir, in het zuidwesten van Turkije, terug naar Adana, dat in het zuidoosten vlak bij de grens met Syrië ligt. "We kwamen even na 2 uur vannacht aan. Er waren duizenden mensen op het vliegveld."

Er waren duizenden mensen op het vliegveld"
Hasan Kiliç

De politie had moeite de menigte in bedwang te houden, zag de Utrechter. "Ik heb nog nooit zoveel politie bij elkaar gezien. Maar de mensen waren niet te houden. En dat is ook niet gek, want het is 26 jaar geleden dat deze club op het hoogste niveau heeft gespeeld."

Contractverlenging
Vorig jaar om deze tijd wilde Kiliç nog weg bij Adana Demirspor. De club wilde hem toen niet laten gaan. "Nu gaan we openbreken en verlengen, drie tot vijf jaar", zegt de 28-jarige middenvelder, die in zijn geboorteplaats voor DWSV en Elinkwijk speelde. "Ik hoef niet meer weg. En de club wil me ook houden, ik word gewaardeerd. Ik ben zelfs tweede aanvoerder."

De promotie betekent voor de Utrechter een terugkeer in de Süper Lig, waar hij al speelde met Osmanlispor. Volgend seizoen staat hij opnieuw tegenover de grootmachten Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas. "Dit is mijn droom, ik kijk er heel erg naar uit."

Taal
Hasan Kiliç speelde tot zijn 21e in Nederland. Via FC Den Bosch belandde de geboren Utrechter in 2014 in Turkije. Aanpassingsproblemen kende hij nauwelijks. "Ik had het geluk dat mijn moeder geen Nederlands spreekt, daardoor spraken wij thuis altijd Turks. Ik zie hier Turkse jongens uit Duitsland die de taal amper spreken. Ik heb het aan mijn moeder te danken dat ik het wel kan."

Ik heb het aan mijn moeder te danken dat ik de taal spreek"
Hasan Kiliç

Hoewel hij van Turkse afkomst is en de taal beheerst, wordt Kiliç in Turkije wel behandeld als buitenlander. "Maar dat is in het Turkse voetbal een voordeel. Als buitenlander sta je hier altijd op een voetstuk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -